Изтънчени хора (Gente Fina)

„Gente Fina“ разказва за ежедневието на семейство от средната класа от Рио де Жанейро, начело с Гилерме.

Главата на домакинството получава бомбастичен ултиматум: трябва да изплати наема за 24 часа или ще бъдат изгонени от апартамента в Копакабана, южната зона на Рио де Жанейро.

Без никаква алтернативна, той, съпругата Жоана и децата им – Кика, Бето и Тата, а и неговия баща Олаво се преместват да живеят под наем в имението на приятеля Жоакин в Сао Криштовао, северната зона на Рио де Жанейро.

Семейството се сблъсква с трудности при адаптирането си в новия квартал и най-вече, заради липсата на пари. Гилерме винаги е в компанията на автомобила си – Волксваген Бръмбър, като дори разговаря с него.

В един момент в историята, Артур – адвокат на милионера Туфик Аназир, умира и новелата придобива нотки на съспенс, докато се търси отговор на мистерията около убийството.

Семейството на милионера Туфик Аназир, женен за Индира, живее в напълно различна реалност от това на Гилерме. И двете семейства, обаче, трудно приемат любовната връзка между сина на Туфик – Маурисио, и Кика.

Персонажите:

Гилерме Азеведо Пайва

Винаги в добро настроение, умен мъж, мечтател, който живее, за да преследва парите. Приятел на всички и ако може, би помогнал на всеки в нужда. Сантиментален и суеверен, той е съдружник на португалеца Жоаким в сервиз. Син на Олаво, съпруг на Жоана и баща на Кика, Бето и Тата. Харесва му плажа, футбола, карнавала и студената бира. Най-голямата му страст е неговата кола „VW Beetle”, с която дори разговаря.

Жоана

Добра жена, решителна и обективна, тя не мечтае за величие. Омъжена за Гилерме, снаха на Олаво и майка на Кика, Бето и Тата. Заедно със семейството си се премества в Сао Криштовао, в северната зона на Рио де Жанейро, тъй като не разполагат със средства, за да платят наема за апартамента си в южната зона. Започва работа като продавачка на бижута, за да подпомага с пари в къщи и да си купят апартамент в Копакабана. Обича съпруга си Гилерме, но финансовите проблеми влияят сериозно на връзката им.

Дядо Олаво

Баща на Гилерме, свекър на Жоана и дядо на Кика, Бето и Тата, внуците, който се опитва да предпазва и защитава. Бивш преподавател по география и живее от пенсията си. Запълва времето си с изучаването на геология и прави разкопки в града, което създава сериозни проблеми за Гилерме. Премества се в Сао Криштовал, в северната зона на Рио де Жанейро, и това е една от най-големите му радости в живота. В квартала прави много изследвания и се влюбва в съседката си Еулалия.

Кика

Дъщеря на Гилерме и Жоана, внучка на Олаво и сестра на Бето и Тата. Кика е ученичка в подготвителен курс за университета, от който е принудена да се откаже поради липса на пари и заради преместването в Сао Криштовал, в северната зона на Рио де Жанейро. Разумна, образована, солидарна и справедлива девойка, която обича да разрешава лично своите проблеми. Често седи с майка си и отваря пред нея сърцето си. Влюбва се в Маурисио след не повече от шест месеца.

Бето

Син на Гилерме и Жоана, внук на Олаво и брат на Кика и Тата.

Тата

Дъщеря на Гилерме и Жоана, внучка на Олаво и сестра на Бето и Тата.

Жоаким

Баща на Перо Ваз и Жил Висенте. Той е португалец, съдружник на Гилерме, с когото държат сервиз. Жоакин отдава под наем на Гилерме една къща, в която може да се премести да живее със семейството си след като ги изгонват от апартамента им в Копакабана, в южната зона на Рио де Жанейро, заради липса на пари, с които да плащат.

Перо Ваз

Син на Жоакин и брат на Жил Висенте.

Жил Висенте

Син на Жоакин и брат на Перо Ваз.

Еулалия

Жителка на Сао Криштовал, в северната зона на Рио де Жанейро. Съседка на Олаво, с когото я свързва силна страст.

Туфик

Съпруг на Индриа и баща на Маурисио. Милионер, който живее в напълно противоположна реалност от тази на бедното семейство на Гилерме.

Индира

Съпруга на Туфик и майка на Маурисио.

Маурисио

Син на Туфик и Индира, влюбва се в Кина.

Жанет

Най-добрата приятелка на Жоана. Омъжена за Артур, но си пада по Гилерме, съпругът на приятелката ѝ.

Артур

Съпруг на Жанет.

Източник: memoriaglobo.globo.com