Огнена кръв (Gitanas)

Това е историята на Мария Саломе, млада и очарователна млада циганка, която се влюбва в “гайо” (мъж, който не е циганин), Себастиан. Тяхната любов е любов от пръв поглед. Обаче тяхната любов е забранена от кодекса на циганите...

Възможно ли е да се бориш срещу съдбата и законите, за да защитиш любовта? Това е въпросът, с който Себастиан и Саломе се сблъскват. Техните възгледи се сблъсква за първи път, през една нощ с пълна луна на един самотен плаж, докато момичето изпълнява обичай за пречистване в морето, след като са й гледали на ръка и са й предсказали, че ще се влюби в “гайо”.

Той е Себастиан, сина на Рафаел Домингес, най-могъщият човек в селцето Маларибо, малко риболовно селце на брега на морето. Тя е Саломе, една от дъщерите на Джованка и между тях се заражда любов, неразрушима.

“Огнена кръв” е история за една магическа, динамична и страстна любов между циганско момиче и млад “гайо”, една любов, която е забранена не само от различията на расите и законите на циганите.. това е също така и историята на отворените рани, за омразата и съперничеството; за непоносимостта между два напълно различни народа; за отрицанието и отхвърлянето; за “различното”, за “странното”...

Между жителите на Маларибо, където пристигат цигани, с които е и Джованка и дъщеря й Саломе, се разказва легенда, според която всички нещастия, които са ги споходили са като наказание за измяна, която е извършена срещу жена преди години. Никой не знае коя е тази жена, нито мъжът, който я е измамил, единственото, което се знае, че нещата няма да се променят, докато тази обида не бъде поправена.

Мистерията се разкрива, когато пристига Джованка с трите си дъщери (Мария Саломе, Мария Сашенка и Мария Магдалена) и дават решението: “Съдбата ще се промени, когато Рафаел Домингес умре!” И цигани, и не циганите са изненадани, когато чуват това. Най-старите признават, че тази твърда, храбра и красива жена е същото невинно момиче, което разпознават като дъщерята на Ваня, патриарха на циганите и което е изчезнало преди много години безследно.

Персонажите:

Джованка

Красива циганка на 37 години, която е таила в сърцето си голяма болка в продължение на 20 години. Като младо момиче тя се влюбва в Рафаел, мъж, който не е циганин и който й е обещал да се ожени за нея, след което да избягат от нетърпимостта на двата им народа. Но в деня на бягството тя научава, че Рафаел е женен и освен това има малък син. Когато му се противопоставя, той й отвръща с оскърбления и унижения... След 20 години, Джованка се завръща в Маларибо придружена от трите й дъщери, за да отмъсти за униженията, която е преживяла. Тогава тя среща Хуан, братът на Рафаел, който разпалва в нея заспали чувства и който я подтиква да се изправи срещу всичко, за да защити забранената им любов.

Мария Саломе

Млада, 19 годишна красива и великодушна девойка, дъщеря на Джованка. Тя знае, че на ръката й е написано “грешна любов” и през целия си живот е слушала постоянно, че трябва да се бори срещу съдбата си. На Саломе й е трудно, защото не се примирява с факта, че трябва да изпълнява циганските закони и трябва да се примири да бъде с мъж, само защото е циганин. За нея, любовта стои пред законите на народа й и приема, че трябва да се подчинява само на повика на сърцето.

Мария Сашенка

Другата дъщеря на Джованка, изтъкана от страст, чувствена и искрена, Сашенка се бори с невъзможното и успява да постигне това, което иска... Но мисли да отдаде сърцето си само на циганин, който наистина я заслужава. За разлика от Саломе, за Сашенка няма нищо по-важно от изпълнението на циганските закони и за нея е гордост да е циганка. Между нея и сестра й се поражда съперничество, когато Сашенка осъзнава, че е влюбена в Хонас, момче, което дядо й Ваня иска да ожени за Саломе. Тя от първия момент изпитва непоносимост към Рафаел, но въпреки всичко, може да се забележат общи черти на характера й и жестове й с него.

Мария Магдалена

Осиновената дъщеря на Джованка. Тя е на 19 години. Отдала се е на вътрешния си свят, харесва да чете и ученето. Тя е най-умната сред сестрите си. Обича да планува и да изпълнява плановете си. В училището на Маларибо се запознава с Клаудио, антипатичен младеж, който изпитва отвращение към циганите. Магдалена решава да му даде урок, да го спечели и да го накара да се влюби в нея. Нейният план върви перфектно, докато не осъзнава, че самата тя е паднала в капана си.

Хонас

Син на Драго. Привлекателен, страстен и импулсивен младеж, който не се страхува от нищо. Ревниво пази обичаите на народа си, готов е да защити всички, дори с цената на живота си. Той се чувства привлечен от Саломе и решава, че тя ще е жената, за която ще се ожени. Баща му, който подозира как стоят нещата, притиска Ваня да даде внучката си на сина му. Но младежът разбира, че сърцето на девойката е пленено от друг и решава, че няма да се жени за нея, принуждавайки я да се омъжи за него по задължение, той иска да се ожени по любов.

Ваня

Патриарх на циганите и баща на Джованка. Той е справедлив и добър човек, който прави всичко по силите си, за да поддържа единството и хармонията в народа си, заради което се опитва да ги защити от другите. Преди двадесет години му е нанесена дълбока рана, когато единствената му дъщеря, неговото съкровище, е избягала от него и общността им без да даде обяснение. Той се връща в селото, за да се ожени за Миленка, циганско момиче, в което е дълбоко влюбен. Ваня се среща с дъщеря си след двадесет години и трябва да намери в душата опрощение за нея.

Себастиан

Син на Рафаел. Младеж с благородно сърце, който харесва приключенията. Той е учил законите, по желание на баба му, но неговото най-голямо желание е да плава с кораб. Себастиан не само трябва да се бори с циганските закони и обичаите в селото, но също така трябва да се противопостави на интригите на баба му и злобата на собствения му баща.

Виктория Ламберт Домингес

Майка на Рафаел и Хуан. 65-годишна жена, авторитарна и властолюбива, която иска да управлява живота на децата си, също както ръководи живота в Маларибо. Сега нейният поглед е вперен във внука й, Себастиан, когото иска да сроди с богато семейство и да постигне това, което не е успяла с децата си. Тя и съпругът са построили търговски център в селото и по този начин са натрупали състояние, което се е стопило заради икономическа криза. За Виктория тази ситуация е непоносима и не иска да се примири, когато Джованка се връща, вече богата и с власт, за да отмъсти на нея и сина й Рафаел.

Хуан Домингес

По-малкият брат на Рафаел. Той е силен човек и със силна любов към Бог. Винаги намира време да посещава хората, които са в нужда не само като свещеник, а и като приятел. За разлика от брат си и майка си, той изпитва симпатия към циганите. Той е приятел на Ваня, когото познава от години и който е спасил живота му, в следствие на което са големи приятели. Хуан се опитва да бъде посредник между циганите и хората в селото, но близостта му с Джованка и приятелството, което се заражда между тях, способства за това той да се откаже от службата си към Бог.

Рафаел Домингес

Баща на Себастиан, когото е отгледал сам. 40-годишен, могъщ и високомерен, също като майка си Виктория. Благодарение на нея, той се е отказал от истинската си любов преди двадесет години в лицето на Джованка и не е избягал с нея. Но тази негова измяна оставя следа и сега той трябва да се бори с последствията от действията си.