Безценна перла (Joia Rara)

Съчувствие. Любов към ближния. Свобода. Правене на добро.

Вдъхновени от будистката философия, в безмилостно преследване на един по-добър свят.

И скрития диамант, който лесно може да бъде лъснат до блясък, и който съществува във всеки един човек. Точно това е начина всеки да стане по-добър, не само на личностно ниво, но и на световно...

Всичко започва с една голяма любов и полюси, които се привличат.

Рио де Жанейро, 1934 година. Пламва забранената любов между Франц Хаузер и Амелия Фонсека. Той е богато момче, син на швейцарски бижутер, Ернесто Хаузер – мъж, който е много строг с децата си (освен Франц, Хилда и Виктор), които отглежда в среда, в която рядко се разкриват чувства.

Амелия, от своя страна, е млада жена, която трябва да се бори, за да съществува, от североизточната част на страната, дъщеря на имигранти, които живеят в бедняшкия квартал Лапа и работи, също като брат си, в леярната на бащата на Франц. И именно с Амелия, Франц открива любовта, нежността и топлината на отношенията.

Не само различията между социално-икономическите различия застават между двамата, но и различните мирогледи. От тази невероятна любов се ражда момиченце – Перола, единствената причина, която може да сближи двете семейства, които са толкова различни.

Амелия и Франц преминават през тежки времена, дори дълго време са далеч един от друг. Винаги остават по средата в една семейна война, като понякога се изправят един срещу друг. Въпреки всичко, нищо не може да разруши любовта, която изпитват.

Това, което никой не подозира е, че в Перола се е преродил голям тибетски духовен водач – будистът Ананда Ринпоче, който е спасил Франц от смърт след лавина в Хималаите. Перола е много чувствителна и специална, която е дошла на този свят с мисията да хармонизира конфликтни гледни точки, които пречат на любовта. И по-специално на любовта между Амелия и Франц. Въпреки своята важна мисия, тя е и едно нормално десетгодишно дете, будно, забавно и много палаво.

Ернест Хаузер е праволинеен и традиционалист. Арогантен и авторитарен, той е предначертал съдбата на всяко от децата си и изисква всяко да следва волята му. Не приема някой да му противоречи, дори това да нарани някого, когото обича и дори себе си.

Ернесто има извънбрачен син – Манфред, който се бори да бъде обикнат и признат от баща си. Комплексът за малоценност и омразата на Манфред, която изпитва към Франц – любимото дете на Ернест, го превръщат в опасен противник.

Канлът Хаузер има един враг, или по-точно жена, която ги ненавижда. Става дума за Силвия, която става съпруга на Манфред. Тя е студена и прикрита жена, чиято единствената цел е да разруши Хаузер и да отмъсти в името на баща си, който е бил несправедливо обвинен, че е убил съпругата на Ернест.

Друго камъче в обувката на Ернесто е Мундо – по-големият брат на Амелия, лидер на работниците, които се борят за по-добри условия за работа в леярната на Хаузер. И за да се влошат допълнително нещата, Мундо обича Йоланда, обект на желание на Ернест. 

Източник: www.teledramaturgia.com.br , pt.wikipedia.org/wiki/Joia_Rara