Чиста игра (Juego limpio)

Милиони младежи по цял свят са се заразили от футболната треска. Много от тях преминават границата между способности и мечти и заплашват да преместят насилието от кварталите на съвременните градове на стадионите. Колумбия не може да избегне това и още повече столицата, където се развива историята.

Албейро е лидер на запалянковците на отбора Atlético Nacional. Александра е мажоретка в Санта Фе, а нейното гадже, Милтон, е лидер на запалянковците на отбора Millonarios. По време на среща между двата отбора, Александра и Албейро се запознават и се харесват. Те знаят, че любовта между тях е невъзможна, но не знаят, че това чувство е способно да преодолее страстите и призраците и да се противопостави с всички възможни оръжия, за да направят възможна връзката им.

Настъпва 2002 година. На следващия ден започват сериите и предстои среща между Millonarios и National в Богота. Властите предприемат предпазни мерки заради голямата опасност, която представлява тази среща и не грешат. В кварталите Сан Камило и Санто Домиго, кварталите на Millonarios, воден от Милтон, и на Nacional, воден от Албейро, се подготвят за сблъсък преди срещата.

По време на сблъсъка между двата лагера, Александра, запалянко на Millonarios, към който Милтон принадлежи, се оказва ранена от една жена запалянко на Nacional. В този момент пристига полицията и всички се разбягват. Александра е ранена и не може да бяга. Албейро я вижда на земята и й помага, въпреки че приятелите му казват, че тя е от другия отбор. Без да мисли много, Албейро я вдига и занася в дома си, където й оказва първа помощ. Александра, която винаги е слушала колко зли са членовете на този отбор, открива точно обратното - Албейро е истински кавалер, приятен, умен и услужлив младеж, който й помага с много респект.

Появява се Купидон и си свършва работата. Александра и Албейро се влюбват и от същия момент поемат по дългия и трънлив път на приемането. От една страна, Милтон, враг номер едно на Nacional, също е влюбен в нея, и от друга - на всички членове на Millonarios им е забранено да се сближават с членовете на другите отбори, още по-малко сантиментално. Двамата главни герои знаят това и за това, никак не са въодушевени от случилото се.

В дома на Александра, Андрес - брат й и най-добрия приятел на Милтон, разбира, че тя не се е прибрала и тръгва да я търси. Заедно с приятели я търси. Те смятат, че или е арестувана от полицията, или е избягала, но никой не подозира, че тя е в дома на най-големия им враг. След предположение от страна на Клаудия, те решават да я потърсят в дома на Албейро. Приятелите на Александра вземат крайни мерки и Андрес взема пистолета на баща си. Той застава начело на похода за спасява на сестра си.

Когато групата пристига, Албейро и Александра се изплашват и отиват при майка му, Доня Луси, за да ги спаси от проблема. Енергичната госпожа излиза на вратата и се изправя срещу Андрес, който поради нервност стреля, а никога преди не е държал оръжие. Доня Луси му отнема оръжието и осмива младежа пред приятелите му, който се е държал смело само с оръжие в ръка. Запалянковците на Millonarios си тръгват и Александра се възползва от възможността да си тръгне. Албейро я изпраща до дома й и двамата са наясно, че не могат да са приятели. Александра си ляга щастлива, защото е открила мъжа на живота си, но в същото време изпитва страх и болка, защото осъзнава, че тази любов е невъзможна.

На следващия ден и тъй като никога не е правила това преди, Александра моли Андрес са я заведе на стадиона. Тя знае, че може да види Албейро, но надеждите й са напразни. Брат й се съгласява, но баща им, Дон Мариано, е против, защото е чул по радиото за положението и се притеснява за децата си. Накрая, след молбите на Александра и с помощта на Доня Сесилия, двамата младежи получават разрешение. Двамата побягват към парка, където се събират запалянковците, подготвяйки се за срещата.

В съседния квартал, запалянковците на Nacional също се готвят за срещата. Остават около 8 часа до началото на срещата. Те искат да отидат на стадиона, за да си намерят добри места. На автобусната спирка, запалянковците на Nacional са изненадани от тези на Millonarios, който излизат от автобуса и започват да хвърлят по тях всичко, което им попадне в ръцете. Накрая Албейро е уцелен в главата. Алехандра се притеснява за него и дори се опитва да слезе от автобуса, но приятелите й попречват. Тя продължава да е обезпокоена за Албейро, който обещава да си отмъсти край стадиона. Когато двете групи се събират, започва бой, но се появява полицията и някои от запалянковците успяват да избягат, а други са задържани. Когато Александра е задържана от полицията, Албейро, който е вън от опасност, решава да отиде и да я спаси. Както той и неговите приятели, така и Милтон, Андрес и техните приятели, са задържани.

В полицейския участък, полковникът нарежда да ги разделят по килиите. По тази причина полицаите са принудени да вкарат запалянковците на Nacional в женската килия. Там има две задържани, които са изпратени в един кабинет. Някъде край стадиона, Александра и Клаудия се чудят дали да разкажат на родителите си за случилото се или да се осланят на надеждата, че младежите ще бъдат освободени, както се е случвало и друг път. Въпреки всичко, те отиват в участъка и се опитват да говорят с тях.

В полицейския участък, един от полицаите, който пази задържаните, слуша коментарите по срещата и научава за първия гол на Millonarios. Албейро и приятелите му съжаляват за този гол, но болката му намалява след като му съобщават, че Александра го търси. В действителност, след като е посетила Милтон в килията му и му е заявила, че не иска да има нищо общо с него, Александра се е промъкнала по коридорите на участъка, за да поговори с Албейро. Там те се гледат, слушат, прегръщат, питат се един друг, заявяват, че са мислили един за друг и стигат до извода, че това, което се случва между тях, е нещо голямо и трябва да намерят място, където това чувство може да живее.

По-нататък, историята се върти около две основни теми: първата е невъзможната любов между Албейро и Александра, и втората - желанието на Албейро и други момчета да се превърнат в професионални футболисти.

Борбата на младите влюбена е тежка. Положението се усложнява не само от факта, че са запалянковци на враждуващи отбори, но и от интригите на другите. Един от тези хора е Хуан Камило, бизнесмен, който инвестира във футбола на високо ниво, който се запознава с Александра и се влюбва в нея. Освен това се образуват и други любовни триъгълници: между младежи - Патрисия, която е влюбена в преподавателя Алберто и Антонио, който е влюбен в нея и между възрастни - Алберто, Марго и Диана, бившава съпруга на преподавателя, която се появява, за да вгорчава живота му.

Използвайки своята икономическа власт, Хуан Камило се опитва да спечели любовта на Александра, която кани да стане част от мажоретките на Bastoneras de Santa Fe. Тази сюжетна линия представя по интересен начин живота на мажоретките, изпълнен с красота, интриги, усмивки и сълзи. Красивите девойки, които радват очите на зрителите с прекрасното си телосложение и смело се посвещават на своите отбори.

Относно втората основна тема - в квартала съществува футболна школа, която се води от преподавателя Алберто, един аржентинец, бивш играч на столичните отбори, който се е отдал на заниманието да открива млади таланти за големите отбори. В школата учат малките братя на героите в тази история. Там се разкриват младежките конфликти, свързани с желанието на малките да станат големи, богати и известни. Накрая, след пълния процес на обучение и натрупване на опит, двама играчи от квартала успяват да станат част от големите лиги на футбола. Благодарение на намесата на Александра, привържениците на противниковите отбори заживяват в мир и разбирателство... е, по-скоро се научават да се търпят.

Едва след като това се случва, Александра и Албейро разкриват картите си и заявяват пред всички, че се обичат, без да се интересуват от цветовете на флаговете си. В същото време, Албейро триумфира и дебютира в редиците на Millonarios, с екипа, който е ненавиждал от дете, но само този отбор му дава възможност да излезе на терена. Същото се случва и с Антони, братът на Милтон, който започва да рита за Санта Фе, с екипа, който толкова много е ненавиждал.

С всички обрати на съдбата, всички младежи разбират, че футболът е една голяма фиеста, а любовта и професионализмът са над всички интереси и не си струва да се убиват заради цветовете на отборите, както и че животът е над всичко.

Източник: telecolombia.com