Мащеха (La madrastra)

Компания от младежи се отправя на пътешествие, което се превръща в трагедия. Мария чува изстрел, след който намира приятелката си Патрисия мъртва. В паниката момичето несъзнателно взема в ръка пистолета, който е оставен от убиеца. При такива неопровержими улики Мария е обвинена в престъпление и е осъдена на доживотен затвор. Съпругът на Мария, известният бизнесмен Естебан, вярва във вината на съпругата си. При завръщането си в Мексико той се развежда с нея, подкупва приятелите си да пазят мълчание и казва на децата си, че майка им е починала при нещастен инцидент.

След двадесет години, Мария е освободена предсрочно от затвора и се завръща в Мексико. Тя е решена да намери истинския престъпник, да си отмъсти на Естебан, който я е изоставил в труден момент и най-важното, да си върне двете деца: Ектор и Естрея.

Първото, което прави Мария, е да събере всички участници в това съдбовно пътуване: Естебан; Сервандо, един от партньорите на съпруга й; Деметрио, запознат с делата на компанията и неговата съпруга Даниела; Бруно, още един партньор на Естебан и съпругата му Фабиола, а също така двете лели на Естебан – Кармела и Елба. Когато преминава шока от срещата с разярената Мария, в душата на тези хора се загнездва съмнението и страха. Мария заявява, че истинският убиец на Патрисия е живял сред тях в продължение на двадесет години.

Мария за втори път се омъжва за Естебан с единствената цел да си върне любовта на децата си, което се оказва нелека задача, тъй като децата виждат в нея натрапница, която иска да заеме мястото на любимата им майка. Единственият спомен, който им е останал от майка им, е една снимка... но на друга жена. Мария също така трябва да се бори срещу интригите на лелите на Естебан и родителите му, а също така с ревнивата омраза на Фабиола, която винаги е била увлечена по Естебан. Мария с удивление открива, че Естебан има и друг син, Анхел, който не разкрива името на майка си. Анхел е неуверен младеж, към когото Мария намира много бързо подход.

Стъпка след стъпка, Мария завоюва сърцата на децата си. Благодарение на нейните грижи, Естрея се освобождава от своята нерешителност и най-накрая разбира, че от двамата й ухажори, Карлос и Греко, само Греко я обича истински, докато Карлос се интересува от нейните пари. Мария дава на Ектор, който е станал много високомерен, ценен урок. Той се запознава, а в последствие се влюбва във Вивиана – девойка, която е била в затвора заедно с Мария. Благодарение на моралната подкрепа на Мария, Анхел е станал много по-уверен във възможностите си младеж.

Но Мария ще трябва да разреши най-големия си проблем: да изясни своите противоречиви чувства към Естебан. Тя разбира, че никога не е преставала да обича съпруга си и той, от своя страна, все още я обича. Сега Мария се изправя пред дилема: или да продължи със своето правосъдие, или да намери сили в себе си, за да прости на съпруга си...

Персонажите:

Естебан

Важен предприемач. Отраснал е с лелите си Алба и Кармела. По съвет на лелите и приятелите си, той се развежда с Мария и казва на децата си, че тя е умряла. Сгоден е за Ана Роса, когато Мария се връща и е принуден отново да се ожени за нея. Естебан открива, че все още я обича.

Мария

Красива жена и с подчертана личност. Нейната голяма любов е Естебан Санроман. Те са се оженили против волята на лелите му, Алба и Кармела. Раждат им се две деца – Ектор и Естрея. Мария е привлекателна и благородна жена. В затвора тя се изпълва със злоба и злъч, но не отнема нейната благородност.

Леонел

Син на Патрисия. Предприемчив и дисциплиниран мъж, който е израснал заедно с децата на Естебан, които обича като роднини. Работи с Естебан, когото приема за втори баща. Вярва, че е влюбен в Мария и се дистанцира от Естебан, когато той се жени за нея.

Естрея

Дъщеря на Мария и Естебан. Жизнерадостна девойка, изпълнена с добри чувства, малко капризна. Обожава семейството си и почита паметта на майка си, която смята за мъртва. Точно заради това не приема Ана Роса, но също така отхвърля и Мария. В любовта е малко наивна. Не знае кой наистина я обича: Греко или Карлос.

Ектор

Спортен младеж, който изглежда много добре. Като наследство е получил умението да се занимава с бизнес като Естебан. Въпреки че работи с баща си, той мечтае да печели пари със собствени сили. Той защитава роднините си и не приема Мария. Никога не се е влюбвал, но Вивиан, приятелка от затвора на Мария, ще му открадне сърцето.

Алба

Хладна, егоистична и пресметлива манипулаторка. Манипулира сестра си Кармела и е привикнала да се държи като собственичка и господарка на имението Санроман. Ненавижда Мария, защото се е омъжила за Естебан и когато тя се завръща, прави всичко възможно, за да не се съберат отново и Мария да й отнеме привилегиите.

Анхел

Примирен и болнав младеж. Той усеща, че нито Ектор, нито Естрея могат да го приемат като свой брат. През цялото време е крил ревностно тайната около това коя е истинската му майка. Когато се запознава с Мария, от пръв поглед я харесва. Мария му помага да се справи в проблемите си и да стане по-уверен в себе си.

Ана Роса

Привлекателна и чувствена жена, която цели да се омъжи за Естебан заради наследството му. През това време поддържа страстна връзка с Карлос, от когото мисли да се отърве след като се омъжи. Когато се появява Мария и се омъжва за Естебан, Ана Роса се превръща в неин голям враг и прави всичко възможно, за да ги раздели.

Лупита

Смирена и красива жена. Секретарка на Леонел. Била е влюбена в Карлос, но се разочарова от него, когато научава, че е искал само да се възползва от нея. След това се влюбва в Леонел, въпреки че той не показва никакъв интерес към нея.

Греко

Брат на Лупита. Обича земята и всичко, което тя ражда. Изучава биотехнология и дава допълнителни уроци. По препоръка на Лупита и отец Белисарио, той става преподавател на Естрея, в която се влюбва.

Сокоро

Съпруга на Леонардо (Давинчи), майка на Греко и Лупита. Не й харесва това, че съпругът не й дава достатъчно пари, защото просто не изкарва достатъчно пари, но въпреки всичко тя обича съпруга си. Голяма приятелка за децата си, към която те се обръщат в трудни моменти. Тя е набожна католичка и подкрепя отец Белисарио.

“Pulpo”

Голям приятел на Давинчи и Сокоро. Посветил се е да помогне на сина си Карлос да върви напред. Той е роднина на Сервандо и наследник на тяхното наследство. Партньор на Леонардо.

Карлос

Син на “Pulpo” и бивш годеник на Лупита. Красив и атлетичен, качества, които той използва, за да завоюва Ана Роса и да използва жените. Той не приема социалното си положение и е готов на всичко, за да се спаси от бедността. Малко по малко се сближава със Санроман и има намерение да се ожени за Естрея.

Отец Белисарио

Семеен приятел на Санроман, който никога не е изоставял Мария и я подкрепя в опита си да си върне децата. Винаги се е противопоставял на лъжите на Естебан. Той търси мирен начин за решаване на проблемите.

Сервандо

Приятел и партньор на Естебан. Знаел е кой е убил Патрисия, но си е мълчал, за да си отмъсти на Мария, защото тя не е отвърнала на чувствата му. Посветил се е на това да печели пари, без да го интересува, че не е щастлив. Живее заедно с Валентина, глухоняма жена, която се грижи за него и го обслужва от благодарност

Даниела

Красива и привлекателна жена. Съпруга на Деметрио и леля на Ана Роса. Била е на съдбовното пътуване, когато Патрисия е била убита, но Естебан й е заплатил за мълчанието. Тя е много слаба и ревлива – от най-малкото може да се разплаче, но на моменти е много хладна. Подкрепя Ана Роса, защото също не иска Естебан и Мария да се съберат отново.