Отмъщението (La venganza)

Мистична любовна история...

Валентина Диас, 25 годишна, красиво момиче с искрено лице. Тя е живяла и учила през целия си живот в малкия град Лас Салинас, в покрайнините на острова Матаморос. Отгледала я е една жена, която са наричали “Ла Яйя”. Валентина обича своята майка, въпреки, че тя и брат й Пакито да й били пречка. Валентина е работоспособна и решителна, почтителна и горда. Валентина обича да плува, да се разхожда по плажа. За да припечелва пари тя става помощничка на Фернандо Валеруго, който се занима с незаконен бокс. Вечер тя работи в неговия рибен ресторант на плажа. Валентина е обикновена, но умна и много надеждна девойка. Тя се влюбва във Фелипе Валеруго, доведения син на Фернандо Валеруго, когото не е виждала никога от близо. На Валентина не й се отдава да познае и да почувства любовта, освен тази, която тя изпитва към Фелипе. Тя се надява, че той ще се върне и ще продължава да я обича.

Луис Мигел Ариса – млад човек на 32 години, за когото се е грижил полубрата на баща му и му е дарил цялата любов на истинско семейство, което Луис Мигел не е имал никога. Неговият произход винаги е бил забулен с ореол на тайна, която неговия чичо така и не разкрива, а отнася със себе си в гроба истината на неговото раждане. Чичото е успял да възпита Луис Мигел добре – с твърд характер и гордост. Той е активен, искрен и откровен човек. Той се държи естествено във всяка ситуация. Луис Мигел обича да чете, играе скуош и някои други видове спортове в свободното си време. Луис Мигел има висше образование като Администратор, което е получил в чужбина. След завръщането си в страната се жени за Магдалена Риос, от която има дъщеря Ванеса. Магдалена изчезва при странни обстоятелства и я обявяват за мъртва, защото така и не я откриват. В следствие на тази трагедия, Ванеса, която е само на 5 години тогава, получава психическа травма, която нито един лекар не може да излекува. Магдалена не е била никога нито добра майка, нито примерна съпруга. Затова Луис Мигел така и не вярва в любовта, но той искрено обичал детето и то става смисъла на живота му.

Луис Мигел започва работа в предпиятиявта на Фонтана и неговите способности и професионализъм привличат вниманието на дон Данило Фонтана, който му дава по-отговорни задачи и го издига по служебната стълбица. Данило се отнася с Луис Мигел като към син, който никога не е имал и техните отношения от чисто професионални, прерастват в нещо повече. Луис Мигел се запознава с Елена, по-голямата дъщеря на Данило – физически слаба жена, със сериозно сърдечно заболяване и няколко години по-възрастна, която искрено го обича. Като не обръча внимание на възрастовата разлика те сближават, което много радва Данило. Една от причините Луис Мигел да се сближи с Елена е нейното топло отношение към Ванеса и възможността да успокоява пероидичните пристъпи на дъщеря му.

Постепенно привързаността прераства в любов и Елена се омъжва за Луис Мигел. Те определят дата за сватбата си. Но няколко дни преди назначената дата Луис Мигел трябва да плава с един от корабите на компанията на Данило по фирмени дела. Той решава да си направи ергенско парти с приятелите. По време на това пътуване той се запознава с Грация – млада и красива жена, с която той има интимни отношения. За него това е само мимолетен роман без особено значение. Той дори и не подозира, че Грация е по-малката сестра на годеницата му и, че младото момиче е нагласило всичко, за да навреди на Елена от завист. Грация изнудва Луис Мигел, че ще разкаже всичко на Елена. Луис Мигел се опитва да я изпревари и сам да разкаже на Елена истината. Но Елена не иска и да чуе за миналите приключения на любимия си.

Настъпва деня на сватбата и Грация страскя Луис Мигел с очевидната си ненавист към сестра си, с която тя винаги се е подигравала жестоко – най-вече я подиграва за възрастта и болестта й. Грация така подрежда нещата, че Елена я заварва с Луис Мигел в леглото на младоженците. Впечатлението, което тази сцена прави на Елена – двамата души, на които много държи са я предали, предизвиква сърдечна криза и Елена умира. Луис Мигел се чувства отговорен за случилото се и мълчали носи този грях. Неговите опити да се отдалечи от Грация и дома на Фонтана се указват неуспешни – завистливата сестра на Елена го лъже, че чака дете.

Скоро след това той се запознава с Валентина, като не знае, че в действителност това е Елена, чиято душа се е преселила в тялото на младото момиче в момента на тяхната смърт. Луис Мигел не знае, че по този начин Елена иска да си итмъсти на него и Грация. Не усещайки това, той се влюбва в нея от момента, в който тя влиза в дома на Фонтана в качеството си на гувернантка на Ванеса. Малкото момиче намира спокойствие само с гувернантката си, също както и с Елена.

Минават дни и Луис Мигел разбира, че тази странна жена, която изчезва през нощите, все повече го привлича. Грация от своя страна се страхува да не загуби Луис Мигел, когато той разбере, че не е бременна и инсценира произшествие, за което Валентина изглежда виновна, при което тя губи предполагаемото дете.

В края на краищата, в следствие на интригите не Грация, Луис Мигел разбира, че Елена-Валентина води двойнствен живот, част от който е Фелипе Валеруго, любимия на девойката. Той я гони от дома в пристъп на ревност, като в същото време се чувства предаден от един от членовете на семейство Валеруго – врагове на семейатво Фонтана. Освен това са и негови врагове, защото са заподозряни при изчезването на първата му съпруга.

Като започав по този начин, неговата вътрешна борба го завладява – той отново е влюбен в жена, която смекчава неговото сърце, без да знае, че той обича същата онази Елена. А тя орт своя страна тя разбира, че Луис Мигел е бил жертва на манипулациите на Грация, и тя отново е влюбена в него.

Съперничеството между Фелипе и Луис Мигел за Валентина довежда до драматични събития, които продължават до края на историята. Тогава Луис Мигел разбира какво в действителност е станало с Елена и за прераждането й в тялото на младата жена, която не е никоя друга, а нейната собствена дъщеря.

Вкрая на историята става ясно, че Фелипе и Луис Мигел имат един и същи произход – синове са на един баща – загадъчен човек, който влиза в живота на синовете си, за да обясни събитията от минало и да обедини пътищата на двама братя в един щастлив финал...