Бедните роднини (Los parientes pobres)

Маргарита Сантос живее в едно малко слеце далеч от столицата Мексико. Маргарита е благородна и добра. Тя е обичана от много жители в селото, но ударите на живота не подминават нея и семейството й – след като са имали всичко и много пари, сега тяхното състояние се е стопило и ги оставя в руини.

Бащата на Маргарита – Рамиро, се разболява и няма достатъчно пари, за да се подложи на лечение. Той умира, оставяйки след себе си омраза и ненавист към далечния му братовчед Еваристо Олмос, когото обвинява за своето финансово положение. Маргарита и брат й Силверио обвиняват Еваристо, също като баща им, който преди да умре кара Маргарита да обещае, че ще се погрижи за семейството си и ще го изведе от руините.

След като става известно положението на семейството, всички приятели, които преди са ги смятали за добри и очарователни хора, сега им обръщат гръб, защото нямат пари. Истинският виновник за разрухата на семейство Сантос е Паулино Савала, тъй като е поискал бизнеса им за себе си.

Бернардо, годеникът на Маргарита, се отказва от годежа си с нея, за да се ожени за Алба, дъщерята на Паулина. Алба постоянно унижава Маргарита заради ситуацията, в която се намира.

Когато Еваристо, братовчедът на Маргарита, научава за ситуацията, в която се намира семейството, ги кани да живеят в дома му в Мексико сити. Но Маргарита го мрази, защото баща й е успял да я убеди, че преди много години той е бил виновен за банкрута на бизнеса. Действителността е друга – Еваристо е благороден и с добри чувства. Той винаги е бил влюбен в Мария Инес, майката на Маргарита.

Маргарита се запознава с Хесус, който се влюбва в нея от пръв поглед и й предлага искрено любовта си, но Маргарита е заслепена от своята неумолима гордост и напълно отчаяна заради финансовото си положение, тя го отхвърля, за да си потърси богат съпруг, който ще може да спаси нея и семейството й от бедността, в която живеят.

Източник: es.wikipedia.org/wiki/Los_parientes_pobres