Моя любов (Meu bem querer)

Историята се развива в Сао Томас де Трас, измислен град в щата Сеара, недалеч от Форталеза. Градът е основан на мястото, където преди е съществувало селото Сао Томас да Бейра, потопен от приливна вълна. Останалите живи след тази трагедия жители построяват нов град, но този път – по-далеч от водата и зад огромни пясъчни дюни.

В основата на историята са любовните отношения между четири младежи, които се познават от деца. Антонио Маурао – останал сираче, отгледан от католическия свещеник Овидио. Той има две мечти в живота: да стане лекар, след като завърши училище, и да се ожени за Ребека, една от двете дъщери на неговия кръстник, протестантския пастор Билак.

Ребека също обича Антонио, но тяхната връзка страда заради съперничеството между Билак и Овидио. Двамата са били големи приятели в миналото, а сега се мразят и открито спорят за вярата в града. Когато не са заети със задълженията си в съответните църкви, двамата използват всеки миг и всякакъв повод, за да излязат на площада, за да спорят.

Антонио и Ребека се разделят, благодарение на намесата на Ливия, по-малката дъщеря на пастор Билак. Чувствителна и прикрита, тя мечтае да напусне Сао Томас де Трас, за да отиде да проповядва в големия град. Тя вижда в Антонио шанса да изпълни своето желание. Въпреки че знае за връзката на младежа със сестра й, тя прави всичко възможно, за да го „върже“ - някакси успява да забременее от него. След това двамата са принудени да се оженят и да отидат да живеят в столицата.

Билак се възползва от мекия характер на Ребела и от нейното любовно разочарование, за да я убеди да се омъжи за Жулиано – един младеж, когото подготвя от съвсем малък да поеме неговия пост в църквата и в семейството. Жулиано страда от любовна мъка, защото е лудо влюбен в Ливия, която, въпреки че го отблъсква, постоянно го провокира.

Шест години по-късно, Антонио и Ливия се връщат в Сао Томас де Трас с едно дете – Жуниор. В същото време, Жулиано и Ребака имат дъщеря – Естер. Двете деца се запознават и стават големи приятели. Както изглежда, браковете на двете сестри са неуспешни и нещастни. Постепенно, любовта между Антонио и Ребека отново се разпалва с още по-голяма сила.

Голяма част от жителите на Сао Томас де Трас вярват, че духове обитават руините на стария град зад дюните. Мнозина смята, че един призрак е Кустодия, странната обитателка на голяма къща в центъра на града. Част от слуховете се подхранват от това, че тя не е излиза от години от дома си, след като годеникът й, Фаусто, е изчезнал изненадващо преди години. Собственичка на големи плантации от кашу и практически на всички имоти в Сао Томас де Трас, Кустодия контролира живота на всички жители в града, държейки се като жесток тиранин. В дома си тя има „забранена стая“. Никой не знае какво има вътре. Мистерията се разкрива в последните епизоди на новелата, когато става ясно, че тя държи балсамирано тялото на Фаусто, който преди години е умрял, а тя го държи като в затвора.

Теленовелата разказва и за връзката между Мартиньо, приятен и скромен хлебар, и Ава Мария Гарднер, независима и решителна жена, желана от всички мъже в града. В началото на историята, Ава е любовница на най-добрия приятел на Мартиньо, политика Инасио, брата на Кустодия. С добър характер и с намерение да помогне на хората, Инсаио се кандидатира за кмет на града. Той иска да се разведе с Верена, която се интересува само как да харчи пари в Маями, за да се ожени за Ава. Но се намесва Кустодия, която има голяма власт над него. Инасио и Ава са обединени и от болката от загубата на две деца, които са изгорели в пожар в детското отделение малко след като са се родили.

Инасио умира по време на историята и въпреки че е обвинен за това, че се е влюбил в бившата съпруга на приятеля си, Мартиньо успява да спечели сърцето на Ава. Двамата се събират и малко след това застава начело на града.

Верена, вдовицата на Инасио, се връща в Маями, за да похарчи наследството на съпруга си, но Ава изисква част от парите в съда, използвайки като аргумент дългите години, през които е била с политика.

Мартиньо успява да избегне намесата на Кустодия в политиката и си върши добре работата в кметството. Положението му се усложнява, когато жестоката жена открива изненадващо, че е влюбена в него.

И любовта на Антонио и Ребека се сблъсква с трудности. Преди да успеят да се съберат в края на историята и да се оженят, те са принудени да се преборят със серия недоразумения и интриги, замислени от Ливия и Жулиано. Жулиано прави всичко възможно, за да отдалечи Антонио както от Ребека, така и от Ливия. След като съпругата му успява да се разведе с него, Жулиано заема поста на Билак и се превръща в пастор на града. С властта, която получава, той се опитва да навреди на Антонио и да попречи на Ребека да получи родителските права над дъщеря им. Нещо по-лошо – Жулиано започва да показва начални признаци на емоционална и психическа нестабилност. В един момент, пасторът изгубва напълно контрол и насилва Ливия.

В края на новелата, Жулиано и Антонио откриват, че са деца на Ава Гарднер и Инасио, докато всички вярват, че децата са умрели. В действителност, след като научава, че може да изгуби част от наследството си след раждането на племенниците й, Кустодия, която е стерилна, предизвиква пожара в родилното. Децата се спасяват благодарение на отец Овидио и пастор Билак. След като разбират, че са в опасност и се чувстват неспособни да се защитят от Кустодио, двамата решават да запазят тайната и да ги отгледат разделени.

Разкритието, че брат му е най-големия му враг, подсилва лудостта на Жулиано, който започва да вярва, че е пратеник на Бог. Придружен от група последователи, той решава да заживее в горите в близост до Сао Томас де Трас. Той смята да отведе Естер, но Ребека, която успява да получи попечителството над дъщеря си, избягва и се скрива с малката. Жулиано открива къде са се скрили и показва, че има паранормални способности като повишава температурата, която подпалва мястото. Ребека и дъщеря й успяват да избягат с помощта на Антонио. След това Жулиано е настанен в един санаториум.

Кустория има трагичен край. Нейната секретарка, Жоржет, вярвайки че шефката й ще й се отплати за всички години вярна служба като я включи в завещанието си, я убива с един изстрел. Жоржет е разкрита и в края на новелата влиза в затвора.

Ливия умира след като ражда дете, плод от изнасилването на Жулиано. Антонио и Ребека решават да отгледат детето. Двамата се женят в последната серия.

Теленовелата е посветена на Пауло Убиратан (Paulo Ubiratan), режисьор в Глобо, който умира по време на началните снимки на историята.

Източник: memoriaglobo.globo.com