Да умреш във вторник (Morir en Martes)

В един от най-престижните университета в града, студентите от последната година са готови да се превърнат в истински професионалисти.

Студентите се сблъскват с проблемите, характерни за възрастта им, докато за нещастие някой не прекрачва границите: в рамките на университета се случва убийство.

Убиецът се разхожда из кампуса и въпреки това все още не е заловен.

Скоро настъпва момента, когато се разкрива, че външния вид лъже и че студентите лъжат, че преподавателите мълчат, че следите са оскъдни и че не всичко съвпада.

Персонажите:

Детектив Майер

Детектив Еухенио Майер е симпатичен новобранец, който получава първото си криминално разследване. Притежава с огромен ентусиазъм заради това, че може да сподели първото си разследване с едни от най-добрите детективи. Майер има лек и миролюбив характер. Неговата възраст е в негов плюс, тъй като със своите тридесет години той може с лекота да се смеси със студентите и да се развихри като детектив. Майер е убеден, че работата е всичко, въпреки че липсата на социален живот го тормози постоянно. Майер често е подиграван заради силното му обоняние и за това, че му се повдига, което създава доста комични ситуации по време на разследването.

Детектив Кастияс

Детектив Алфредо Кастияс е свикнал да води много криминални случаи. Недоволен и сърдит, Кастияс поема нов случай за убийство в университет, в което са замесени младежи и енергичен детектив новак. Кастияс е равнодушен пред престъплението и арогантен към замесените. Притежава подигравателен и тежък характер. Кастияс е отегчен от рутината на работата и има за цел да наглежда новия детектив с надеждата, че един ден ще заеме полагаемото му мястото. Самотният му живот го е превърнал в мъж без особени очаквания. Детектив Кастияс се ръководи от закона, но ако е необходимо, играе игрички по свои собствени правила.

Карла Кинтана

Карла е популярна студентка по архитектура, която е открита убита в района на университета. Винаги е била отворена и дружелюбна девойка, на която никога нищо не й е липсвало. Въпреки че не е брилянтна като студентка, благодарение на характера си винаги е успяла да постига всичко, което поиска. Животът на Карла се е преобърнал след твърдо решение на баща й. Най-големият дефект на Карла е бил това, че чрез манипулации се е опитвала да разрешава проблемите и нейната най-голяма грешка е била това, че се е опитала да действа сама без да е предвидила резервен изход.

Силвия Лосано

Силвия Лосано е приятелка и съквартирантка на Карла. Има високи стандарти за морал и ред. Целта й като студентка по архитектура е да получи отлични умения, за да има добри възможности да се реализира професионално и по този начин да се пребори с паричните проблеми, с които е израснала. Концентрирана в работата си и в запазване на стипендията, тя загърбва социалния живот, който водят останалите студенти. Силвия винаги е смятала, че Карла е неорганизирана персона, неспособна да приеме живота на сериозно, но дълбоко в себе си Силвия се възхищава на възможността й да приема живота с лекота.

Раул Медрано

Раул Медрано е уважаван преподавател в институцията и много обичан от студентите. Любовта към професията на архитект, той се е върнал в класната стая, след като известно време е била навън. Предприемчив мъж, който вярва, че на младежите трябва да се предоставя възможността за растеж чрез продължително индивидуално обучение. Раил винаги показва един твърд, спокоен и дружелюбен характер. Много ревнив към личния си живот. Не позволява да го разпитват за решенията, които взема, тъй като от своя гледна точка той прави само най-доброто за университета и за студентите.

Алдо Марети

Алдо Марети е годеник на Карла. Ревнив, красив и със силно чувство за притежание. Алдо произлиза от богато семейство. Посредствен студент, той разчита на спортните си умения, за да се развива. Обича да привлича внимание и да държи всичко под контрол. Свикнал е да върши нещата по свой начин, така както се е научил да действа още като дете. Неуверен и нестабилен, поради което лесно губи контрол и избухва. Уязвим да разкрие истинските си чувства и е много отмъстителен, ако някой се опитва да го нарани. Винаги има нужда от компания.

Артуро Кампос

Артуро Кампос е много талантлив студент. За съжаление, неговата емоционална нестабилност го разсейва и е неспособен да бъде отговорен студент. Постоянно бяга от реалността, което има сериозни последици в образованието му и отношенията му с другите. Артуро е самотен и благороден младеж, който е хванат в света на дрогата. В някои случаи той споделя дрогата с другите студенти, което го кара да изпитва чувство на вина. Артуро е верен и естествен, никога не предава приятел. Цени онези, които се опитват да му помагат и е способен на всичко, за да се хареса на онези, които го защитават.

Лусия Сантос Дарей

Лусия е най-добрата приятелка на Артуро. Секси и привлекателна жена, въпреки че е и опасна. Лусия се идентифицира с Арутор и най-големият й страх е да не се чувства изоставена. Чувства се отговорна да се грижи за благородния си приятел и да го защитава от всякакви последствия, за да докаже, че си принадлежат, като брат и сестра. Агресивна и способна на всичко за приятелството. Лусия умее да се преструва на слаба, когато е необходимо. Крайно ревнива. Обича да оставя нещата ясни, да се изправя срещу проблемите и е забъркана, също като Артуро, с дрога.

Серхио Санчес

Серхио Санчес е работник, който помага на треньора в спортния сектор. Резервиран, мистериозен и страховит. Животът му се върти ден и нощ около спортните съоръжения, поради което е запознат с нещата, които се случват със студентите. Серхио е вманиачен, чист, нервен и чувствителен. Личност, невидима за останалия свят, но той предпочита да бъде така. Въпреки страховете си, Серхио е способен да помага на онези, които са слаби като него.

Хайме

Хайме е част от екипа по доставките. Като сянка, той се грижи за съоръженията в университета и има достъп до всяко кътче в институцията. Благородна, но импулсивна персона, когато нещата излизат извън контрол. Има специална връзка с Карла, която е сред малцината студенти, които разменят по някоя дума с него. И когато се окаже много близо до нея, той бързо побягва.

Лаура

Лаура е нормална студентка, която е на крачка от дипломирането, щастлива от това. Нейният наивен характер може да я подтикне към допускане на грешки, тъй като тя е прекалено доверчива към хората и поради това се превръща в обект, лесен за манипулиране. С Лаура никога не се знае дали думите й извират от сърцето или са продиктувани от нечия чужда идея. Вярна персона, която знае как да се бори за това, което й принадлежи. Лаура е човек, на когото може да се има доверие.

Ванеса

Ванеса учи последен семестър и се е посветила на студентския вестник. Благодарение на контактите й във вестника и нейната голяма любознателност, Ванеса може да намери важна информация, когато се наложи. Освен това, притежава способността да използва информацията по най-добрия начин. Директна и уверена в себе си, тя винаги успява да постигне всичко, което иска. Не се отказва лесно. Ванеса харесва да привлича вниманието на останалите, за това нейните статии засягат различни проблеми и стават причина за други, но тя вярва, че няма нещо, което не може да бъде разрешено.

Браулио Серна

Браулио е директор на университетския център по архитектура. Вярва, че доброто на университета стои над всичко, дори понякога над самите студенти. Поддържа образа на уважаван човек и не позволява нещата да се изплъзнат от неговия контрол. Браулио има отношения с г-н Марети, бащата на Алдо, който инвестира и дарява пари в университета. За това прави всичко по силите си, за да не го разочарова и да защити Алдо.

Източник: www.morirenmartes.com