Целувка на вампир (O beijo do vampiro)

Романтична история, подправена с щедра доза хумор.

Бето и Ливия живеят щастливо в Рио де Жанейро с трите си деца Зека, Тете и Жуниньо, докато не се случва нещо, което променя живота им завинаги.

След като изгубват цялото състояние на семейството заради неудачна сделка, Бето загива трагически в загадъчна катастрофа. Тогава Ливия се изправя пред предизвикателството да се бори сама в живота, не само за себе си, но и за трите си деца. Ливия решава да се премести в малък крайбрежен град, Мараморес, където живее майка й, за да може по-лесно да се пребори с трудностите в живота.

Заедно с финансовите трудности, пред Ливия се появяват нови трудности: тя научава, че е въвлечена във вечната борба между Доброто и Злото. Оказва се, че в действителност тя е преродена принцеса Сесилия, вечният обект на любовта на вампира Борис Владеско. Те са се запознали в Европа през XII век, когато Борис е отстранил от пътя си своя конкурент, граф Рожерио, в когото е била влюбена Сесилия и за когото е смятала да се омъжи. В настоящето, Рожерио е съпругът на Ливия - Бето. И двата пъти, Рожерио се сблъсква с Борис (и през XII и XXI век) и умира. В наши дни, Бето е умрял след сключване на сделка с бизнесмена Игор Пивомар (той е вампира Борис), с когото се запознава „случайно" в самолет.

Заради трудности с намиране на работа, младата вдовица се съгласява да помага на своята майка Зороастра, която живее в малкия исторически град Мараморес и е собственица на най-големия хотел в града. Ливия се премества с децата си и скоро се появяват два кандидата за нейното сърце: Аугусто, кметът, влюбен в нея от детство, и Родриго, галантен професор. Но пречки към сърцето на Ливия са невидимите сили на Доброто и Злото. В действителност, Борис въздейства на професора, за да си върне любимата и сина.

И така, Борис пристига в Мараморес, за да се срещне отново своята любима Сесилия - неговата безсмъртна любов. Ливия пази тайна от най-големия си син Зека. Не е разкрила, че Зека е полу-вампир, син на Борис. За това вампирът се появява в града, за да подготви сина си за новата роля - за да превърне Зека в кръвопиец. Самият Зека обожава историите за коварните „деца на нощта" и отчаяно се бори - той не иска да има червени очи, остри зъби и да пие кръв. Той иска да бъде сина на загиналия си баща, Бето. Но кръвта на вампира, която тече във вените му, взема своето - младежът придобива способността да чете мисли.

Борис не престава с опитите да спечели сърцето на сина си и го посещава нощем, влизайки в сънищата му.

Заедно с Борис, в Мараморес пристига цял легион вампири, за да плашат жителите на този спокоен град. Сред тях е Мина, съпругата на Борис, и галантният вампир Виктор, който оплита младата Сиса в своята игра на съблазняване и измами. Борис си има свой шпионин, който му докладва всичко, което се случва с Ливия - това е странното зелено същество, Чудовището от огледалото, което живее в едно старо огледало в дома на Борис. Борис не забравя и старите си приятели - от време на време той се обажда в Румъния на граф Дракула.

Но „Децата на нощта" не остават безнаказани - Ливия и другите жители на града се борят за своите животи. В тази борба Ливия има много съмишленици. Когато вампирът Борис се заема със своите деяния, против него възстават силите на Доброто в лицето на ловеца на вампири - д-р Галилеу, последният потомък на ловеца на вампири Ван Дер Бургер. Галилеу ван дер Бургер не иска обожавания му син Барто да бъде ухапан. Загадъчната Зороастра, майката на Ливия, съвременна вещица, също следи вампирите. Не по-малко загадъчният Езекиел също не остава настрана. В действителност, той е ангел, който е слязъл от Небето, за да защитава Ливия и Зека от предстоящата опасност.

В Мараморес пристига инженера Родриго, който иска да се срещне с бившата си любима, Лара. Двамата стават първите жертви на вампирите. Лара е ухапана от Виктор и се превръща в „лош" вампир, тъй като тя не е никакъв ангел. Родриго е ухапан от Мина, която забременява и чака дете от него, но уверява събратята си, че детето е от Борис. Но и Борис не е много верен на своята съпруга. Той използва Родриго, за да се приближи до своята Сесилия-Ливия. Но това не се харесва на Аугусто, който в миналото е обичал Ливия. Аугусто е вдовец, който отглежда децата си с помощта на своята роднина Марта - сляпа жена, която всъщност обича Аугусто и прави всичко възможно, за да престане той да мисли за Ливия...

* * *

Десет години след излизане на мини-сериала „Vamp", Антинио Калмон отново пише за вампири. По думите на автора, общото между двете истории е, че и двете са комедийни. Зрителите на Globo пишат протестни писма, защото не искат друг режисьор да прави продължението на „Vamp". Тогава Антонио Калмон се среща със зрителите и им обяснява, че „O beijo do vampiro" не е „Vamp-2".

Мараморес, градът, в който се развива действието на историята, е бил построен на участък от 6 000 квадратни метра и е включвал полицейски участък, префектура и разбра се, гробище. По мнението на художниците Жозе Клаудио и Елиан Еринжер, архитектурата на Мараморес много прилича с архитектурата на Прага, столицата на Чехия. Това е направено така, за да предаде на града вид на убежище на имигранти от Източна Европа, по-специално от Румъния.

Първата фаза на теленовелата е снимана в Португалия в града Вила Нова да Баркиня, на 150 км северно от Лисабон. Снимките продължават една седмица. Сцените са снимани в средновековния замък „Каштело ди Алмоурол", който е собственост на португалската армия.

Средновековните доспехи, които се появяват в „спомените" на героите, са били направено от стъкло и са тежали около 8 килограма.

В теленовелата са използвани специални ефекти, които лесно са превръщали на екрана обикновените зъби в зъби на вампири, а нормалните очи - в ярко червени.

За да почувстват зрителите по-близко до събитията в историята, от Globo създават сайт Вамиромания. В теленовелата, Зека, синът на Ливия, често посещава този сайт, чете информация за вампирите и дори се консултира със създаделите на сайта дали наистина е син на вампир. Всеки зрител е можел да посети този сайт и да направи същото.

Източник: www.braziliada.ru