Сто години сън (O Tempo Não Para)

Сао Пауло. 1886 година. Семейство Сабино Машадо – собственик на големи територии земи и инвестиции в телефонната индустрия, се качва на един от най-сигурните кораби за времето си „Албатрос“ на път за Европа. Дом Сабино – верен поданик на монархията, който мечтае за благородническа титла, планира пътуването, за да опознае корабостроителницата, която е купил в Англия. Освен това, той се опитва да опази репутацията на дъщеря си Марокас, която тъкмо е избягала от сватбата преди да застане пред олтара. Пътуването има обходен маршрут за кратко посещение на Патагония. И точно там, „Албатрос“ се сблъсква с айсберг.

Корабът потъва и заради ниските температури на водите, повечето от пътниците замръзват. Общо, те са тринадесет човека: семейство Сабино Машадо, съставено от Дом Сабино, Дона Агустина, Марокас и близнаците Нико и Кики, робите Дамасия, Каиру, Сесария, Менелау и Сесилио, книжарят Теофило, учителката Мис Селин и младият Бенто, както и кучето Пирата.
 
132 години по-късно, един голям леден блок се приближава до плажа Гаружа в Сао Пауло. Самука – социално ангажиран бизнесмен и собственик на холдинг „Сам Виста“ и фондацията „Вита“, сърфира и е първият, който вижда този монумент. Синът на Кармен и годеникът на Бетина е заинтригуван от масивния блок, остава без думи и е очарован от лицето на Марокас, което прозира през леда. Пукнатина заплашва да разцепи ледения блок и Самука, в бързане да спаси Марокас, се вкопчва с голи ръце в айсберга. Те са отнесени от течението и пристигат на остров Вермеля (Червения остров).
 
В това време, останалите са откарани в „Криотек“ - лаборатория, специализирана в криогенетика, която изучава влиянието на ниските температури. Появата на айсберга се превръща в случай на държавна сигурност и предизвиква любопитството и вълнението на цялата страна. Постепенно, всеки един от замразените се събужда по свой начин и се изправя пред съвременната реалност на Сао Пауло и особени човешки отношения на XXI век, които са толкова различни от тези през XIX век.

Персонажите:

Марокас
 
Забавна, умна, любопитна и смела. Въпреки че е девойка от XIX век, тя изобщо не е крехка. Дъщеря е на Дом Сабино и Агустина, и сестра на Нико и Кики, с които живее в имението „Носа Сеньора до О“, разположена на мястото, където по-късно е построен енорийския площад Фрегесия до О и останалите сгради от квартала. Взема уроци при Мис Селин и разполага с робинята Дамасия като прислужница. Има близки отношения с баща си, който мечтае да омъжи дъщеря си с добра партия. Възпитана е от Дом Сабино да бъде независима, стига да не противоречи на нравите през епохата. Много бързо се адаптира през XXI век, с изключение на любовта. Освен че трябва да се научи как да се адаптира към новите условия, тя трябва да се научи и как да чувства.
 
Самука
 
Любопитен, прозорлив, хуманист и ангажиран със социални каузи. Никога не е учил и не е имал работа, но неговата неспокойна и интуитивна интелигентност го превръщат в един от най-големите млади бизнесмени в страната. Първата стъпка в успешната му кариера е създаването на Витае, който прави революция в засаждането и отглеждането на селскостопански продукти. Малко след това създава холдинга СамВита, който се превръща в световна база за устойчивост. Освен това, с майка си Кармен, годеницата си Бетина създава и фондацията Вита, която се фокусира върху рециклирането. Посвещава свободното си време на старата си страст сърфирането. Той първи открива „замразените“ на плажа Гаружа и остава очарован от Марокас. Не успява да я изхвърли от главата си, но има насрочена дата за сватба с Бетина.
 
Бетина
 
Годеница на Самуел. Красива, силна, независима и третата съдружница на СамВита. Винаги надделява разума над емоциите, освен когато става дума за годеника ѝ. Успява да усети интереса на Самука към Марокас и не е готова да го изгуби заради „Спящата красавица“, както я нарича. Сближава с Емилио и накрая се съюзяват, за да могат да постигнат целите си.
 
Дом Сабино
 
Успешен бизнесмен в Бразилската Империя, потомък на пионерите, мъж праведен и усърден. Съпруг на Дона Агустина, баща на Марокас, Нико и Кики. Отнася се добре с робите и се радва на уважение. Мъж на думата, той цени преди всичко добруването на своите хора. Приема се за верен на монархията и мечтае да придобие благородническа титла. Много често е искал да раздава справедливост със собствените си ръце, особено що се отнася до честта на семейството. Понякога изпада в смешни ситуации. Изпитва трудности да се адаптира към XXI век, особено като става дума за новите технологии и съвременните схващания за етика. Очарова се от красотата и независимостта на Кармен и може да разчита на приятелството на Елисеу.
 
Кармен
 
Майка на Самука, отгледала го сама след като съпруга ѝ ги изоставя. Продава семейната кола, за да помогне на сина си да разработи Витае. Умна, независима и пълна с енергия, тя е една от съдружниците в СамВита. Омайва главата на Дом Сабино, който никога не е виждал жена като нея. Има връзка с личния си треньор Лала, който в действителност мисли как да си осигури финансова стабилност и влияние в СамВита.
 
Дона Агустина
 
Доверчива домакиня и майка на семейство от XIX век. Съпруга на Дом Сабино и майка на Марокас, Нико и Кики. Вярва в Бог и в тайните на вярата. Ръководи семейството си, и по-специално съпруга си, с желязна ръка. Много трудно възприема новите неща от XXI век, особено по отношение на независимите и решителни жени. Силно ревнува съпруга си от Кармен.
 
Елмо
 
Най-добър приятел и верен помощник на Самука. Въпреки че има златно сърце и добри намерения, той се чувства удобно и живее в апартамента на приятеля си. Винаги подкрепя Самука, като се е опитвал да пробие професионално в различни области, но без особен успех. Сега има шанс да бъде управител на ресторанта СамВита и решава да се премести в пансиона на Полковничката. Обича подполковник Валеска Тиберио, която не приема връзката им, защото се срамува от това, че той няма професия. Като се запознава с Мис Селин, се влюбва в нея и се разкъсва от чувствата си към двете жени.
 
Мис Селин
 
Учителка на Марокас, Нико и Кики, дъщеря на англичанин и бразилка. Приема се за стара мома по стандартите на XIX век, най-вече защото е много образована и това плаши мъжете. Дискретна и спокойна, но понякога губи спокойствието покрай пакостите на близначките. През ХХ век тя е очарована от вниманието и грижите на Елмо.
 
Мариакарла
 
Адвокатка и съдружница на английската кантора Соуза Адвокати. Изтънчена, колекционер на креолско изкуство, предмети и бижута. Тя е партньор и съучастница в плановете на Емилио, но е наясно, че трябва да запази своята независимост. Например, среща се тайно с Амадеу.
 
Емилио
 
Адвокат, мажоритарен партньор в английската адвокатска кантора. Един от основните злодеи в историята: амбициозен, съблазнител и лукав. Има професионална и любовна връзка с адвокатката Мариакарла, негов партньор. Сближава се със „замразените“, за да докаже самоличността им и да си върнат земите, мечтаейки за тлъсти хонорари за услугите си, които може да спечели. Освен това, иска да покори Марокас и да се ожени за нея, за да си осигури добро състояние. Умира от ухапване от змия от „арсенала“ на Бетина.
 
Лусио
 
Близнак на Емилио. Заръща се в Бразилия след смъртта на брат си.
 
Валеска
 
Офицер от военноморските сили, дисциплинирана и независима, а понякога и авторитарна. Тя е координатор на операцията „On the Rocks” (По скалите), организирана от въоръжените сили за наблюдение на „замразените“. Живее с майка си, Полковничката, в къща до пансиона и понякога се налага да се справя с щурото ѝ поведение. Има тайна връзка с Елмо, защото се страхува, че той няма професия и липсата на стремеж да расте я живота.
 
Полковничката
 
Майка на Валеска, тя е позната като Полковничката – „наследила“ е титлата от покойния си съпруг. Алчна и голяма клюкарка във Фрегесия до О (енорията на О), а заради острия ѝ език, всички се страхуват от нея. Собственица на пансиона Ларго да Матриз. Живее с дъщеря си близо до пансиона. Прави всичко, за да осигури подслон на „замразените“ в пансиона и да спечели доверието им. Опитва се да покори Теофило по всякакъв начин.
 
Бенто
 
Наскоро завършил юридическо образование, той се представя за непокорен и революционен поет, докато в действителност е девствен и без опит. Вярва, че е влюбен в Марокас, а през 2018 година се интересува от доктор Елена.
 
Марино
 
Биолог по образование, избрал е да зарежи професията, за да живее със съпругата си Монализа на остров Вемеля (Червения остров). Харесва му да води обикновен живот далеч от хаоса на големия град. Живеят в една колиба без осветление и течаща вода, а се изхранват от това, което открият в природата. Открива няколко бижута в сандъка на Сезария, които са изплували след потапянето на „Албатрос“. Налага се да скрие откритото съкровище, за да не предизвиква спекулации в района, а съпругата му е очарована от богатството, излязло от морето.
 
Монализа
 
Биолог, омъжена за Марино. Заедно със съпруга си, загърбват удобствата на цивилизацията, за да живеят идилично в малка къща на острова. След откриването на бижутата, тя се амбицира и пожелава да живее в града, като заявява това високо, за притеснение на съпруга ѝ.
 
Елизеу
 
Честен и трудолюбив, реалист и практичен, той никога не губи надежда. Събира материали за рециклиране, той дърпа количка по улиците, където си изкарва прехраната. Гордее се много със своите корени, но преживява голямо разочарование с първородния си син Барао, който се е отдал на живот извън закона, както и с по-малкия Лала, който също няма желание да расте в живота по почтен начин. Грижи се за Паулина, дъщерята на Барао, като че ли е негова собствена дъщеря, тъй като не иска внучката му да се отдаде на престъпния живот, който води баща ѝ. Най-неочаквано става близък приятел на Сом Сабино през XXI век.
 
Амадеу
 
Големият злодей в историята. Вдовец без деца, самотен милионер, който е в лошо здравословно състояние и вижда в „замразените“ тайната на вечния живот. За това желае да бъде замразен, за да бъде излекуван в бъдеще. Той е част от група богаташи, които дават състоянията си за благотворителност. Той решава да дари част от парите си за фондацията Вита, ръководена от Самука. И точно в деня, в който решава да съобщи за дарението си, е същият, в който се появяват „замразените“ и бизнесменът не присъства. Най-вече за да има власт над „замразените“ и техните тайни, Амадеу започва прикрита война срещу Самука. Има желанието да купи райския остров Вермеля, за да остарее там. Освен това, той се сближава с Дом Сабино и представя удоволствията от живота на патриарха на семейството. Наема Мариакарла и не се спира, докато не получи това, което иска.
 
Теофило
 
Адвокат и пазител на книгите (счетоводител) на Дом Сабино. Той е дясната ръка на патрона си, крайно методичен и отдаде на работата. Събужда се в XXI век без памет и е изгубен във времето и града. Ухажван е от Полковничката и Жануза.
 
Зелда Лароке
 
Приятелка на Бетина и Мариакарла. Дизайнер, чиято марка „Лароке“ познава дни на слава, но губи позиции заради кризата. Талантлива и креативна, тя е мотивирана заради създалите се условия на пазара. Тя е готова да направи всичко, за да върне своята марка в модната индустрия в Бразилия.
 
Педро Пареде
 
Репортер, който преследва известните, готов на всичко за печелившия кадър. Постоянно притеснява „замразените“ и на всички около тях.
 
Барао
 
Лидер на криминалната група Зона Норте. Син на Елизеу, брат на Лало и баща на Омар и Паулина, която е отгледана от дядо си. Все още обича Мазе, която дори не иска да чува името му.
 
Паулина
 
Отгледана като дъщеря на Елизеу, без да знае, че истинският ѝ баща е Барао. Следва право. Тя е умна и борбена личност, също като Елизеу. Започва да работи като сервитьорка в ресторанта СамВита, но е несправедливо уволнена от управителя, след като изпуска таблата със сока на Самука. След това е преотстъпена като стажант в адвокатската кантора и работи с Ванда. В началото не вярва в истинността на историята на „замразените“, но след това става приятелка с Марокас.
 
Вера Лусия
 
Дъщеря на Марсиана и сестра на Лукас. Увлечена е от статуса, марковите дрехи и външния вид. Умна и безкомпромисна, последната мисъл, която би минала през главата ѝ, е да си намери работа. Влюбена в Лала и се забърква в много неприятности заради него. Въпреки слепия интерес към личния треньор, тя винаги мисли за начини да получава всичко без усилия в този живот. Дори открадва декоративен предмет от дома на Кармен с мисълта да спечели пари като го продаде, за разочарование на майка си.
 
Наталия
 
Секретарка на Самука.
 
Сесилио
 
Един тигър (роб, който се грижи за чистотата на тоалетните в къщата). Има белези от боклуците, които постоянно носи, от където идва и прякора му. Белезите по тялото му са основна част от изследванията на Доктор Петра, за да докаже, че „замръзналите“ всъщност са от друг век.
 
Лала
 
Син на Елисеу и брат на Барао. Използвач, той се загърбва с Кармен, докато работи като личен треньор в една академия. Харесва му да има връзки с по-възрастни жени, особено ако са добре обезпечени. Успоредно с това, той поддържа връзка с Вера Лусия, която го ревнува и прави всичко възможно, за да привлече вниманието му. Срамува се от Елизеу и дори лъже за професията му. Заради ниския си морал, тя живее в постоянни конфликти с баща си.
 
Елена
 
Психиатър, амбициозна жена, която се интересува в това да разбере хората. Работата му се движи по границите на етиката. Забърква се с Бенто и става по-неуравновесена от някои от „замразените“.
 
Менелау
 
Роб, който се грижи за охраната в голямата къща. Силен и мълчалив, верен  като пазач. Готов е на всичко за Дом Сабино.
 
Ванда
 
Въпреки че е много млада, тя печели поста на адвокат в СамВита. Обективна и строга, тя си печели прозвището Вандека Питбул сред работниците. Стажант в английската адвокатска кантора, тя има любовна връзка с Емилио, с когото все още имат нестабилни отношения, пълна със сенки от миналото.
 
Матеус
 
Лекар, капитан от флота и дясната ръка на Валеска. Открива „замразените“ в морето малко след Самука. Като лекар, той е внимателен и притеснен за състоянието на „замразените“.
 
Жануза
 
Работи в пансиона на Полковничката.
 
Мазе
 
Майка на Омар, когото е родила, когато е била на 16 години, от Барао. Има магазин за козметика в района, който става обект на интерес от страна на Барао.
 
Флоренсио
 
Дясната ръка и довереното лице на Барао. Престъпник с богат опит, той не се колебае да направи каквото трябва за шефа.
 
Дамасия
 
Компаньонка на Марокас. Домашна робиня, отгледана в голямата къща. Дамасия е срамежлива и живее в страх от всички и всичко. Въпреки това, тя винаги е близо до младата господарка, дори когато трябва да се сблъска в традициите на XIX век.
 
Каиру
 
Красива робиня Мина (роби, които са били желание заради своята красота и находчивост). Има силен темперамент.
 
Игор
 
Асистент на Зелда в Лароке.
 
Марсиана
 
Борбена и честна, тя е самотна майка на Вера Лусия и Лукас. Живее с децата си в една обикновена къща в енорията. Тя е служител в дома на Кармен, от време на време. Страда като гледа дъщеря си, която много се влияе от мнението на хората и най-вече от влиянието на Лала върху малката. Винаги е готова да помогне на хората и присъства осезаемо в живота на „замразените“.
 
Ерберто
 
Биохимик в Криотек. Пренебрегван от шефа, той има добър характер, но се превръща в негодуващ професионалист.
 
Габиру
 
Служител в пекарната.
 
Агнес
 
Гувернантка на Амадеу.
 
Рафаел
 
Работник в СамВита.
 
Лукас
 
Син на Марсиана и брат на Вера Лусия. Различен от сестра си, той харесва учението и е син за пример.
 
Омар
 
Син на Мазе и Барао, той никога не е съжителствал за дълго с баща си и семейството по бащина линия. Мазе се страхува, че момчето може да тръгне по грешния път.
 
Нико
 
Сестра близначка на Кики. Разнояйчни близначки, те са различни във всичко – от външния вид до темперамента. Никое е експлозивна и неспокойна. Двете взимат частни уроци при Мис Селин, която прави всичко, за да ги образова и да поддържа реда в къщата.
 
Кики
 
Сестра близначка на Нико, но по-спокойна и разумна. Двете вземат частни уроци при Мис Селин.
 
Петра
 
Учен, специализирала в криогенетика. Тя смята, че няма никакви ограничения за знанията. Вярва преди всичко в науката. Етика, за нея, е просто една ограничаваща дума. Отдала се е на изследванията и работата е над всичко. Отговаря за проекта Кубо, който изследва „замразените“. Договаря спонсорство с Амадеу за изследванията.
 
Ливалдо
 
Баща на Самука, появява след случилото се между Лусио и Бетина.
 
Пирата – Пирата Сабино Машадо
 
Домашно куче на семейство Сабино Машадо. Замразява се при потъването на „Албатрос“ през 1886 година.

Източник: https://www.globo.com/ , http://teledramaturgia.com.br/ , https://pt.wikipedia.org/wiki/O_Tempo_Não_Para_(telenovela)