Семейство Мая (Os Maias)

Разделен на две фази, мини-сериалът започва, когато Педро да Мая, син на Афонсо да Мая, се влюбва в Мария Монфорте. Наследник на известно португалско семейство, Педро е неуверен и слаб младеж, пълна противоположност на баща му, който винаги е бил против християнското образование, което съпругата му е дала на сина им.

След смъртта на майка си, Педро изпада в меланхолия, но животът му се променя напълно, когато се запознава с красивата и привлекателна Мария Монфорте.

Въпреки очевидното щастие на единствения му син, Афонсо не одобрява връзката им заради мъгливото минало на бащата на Мария – Мануел Монфорте, търговец на роби, който не принадлежи на висшето общество в Лисабон. Дом Афонсо е твърд и справедлив човек. Независимо от неговите изключително консервативни политически убеждения, той е също така консервативен и относно семейните ценности. За това се опитва по всякакъв възможен начин да попречи на сина си да се ожени за тази жена. Намесата на Афонсо, обаче, не може да промени съдбата на Педро и Мария.

Безумно влюбен и безусловно отдаден, Педро скъсва с баща си и се жени за Мария, с която имат две деца: Мария Едуарда и Карлос Едуардо. Двойката живее в хармония до деня, в който инцидент разрушава семейното щастие. По време на лов, Педро прострелва италианския принц Танкредо и в знак на вина, решава да го подслони в дома си, докато се възстанови.

Танкредо приема и докато живее под дома на Педро, се ражда неконтролируема страст между италианеца и Мария Монфорте. Ситуацията се усложнява, когато тя решава да избяга с принца, отвеждайки малката Мария Едуарда и оставяйки Карлос Едуардо на грижите на баща му.

Депресиран и самотен, Педро се самоубива с един куршум в гърдите. Тогава Афонсо решава да отгледа внука си според своите убеждения. Патриархът напуска имението в Лисабон и се премества в Кинта де Санта Олавия – друга собственост на семейството, където започва нов живот с Карлос Едуардо. С много любов и всеотдайност, Афонсо отглежда внука си по английски принципи, строга дисциплина, ежедневни физически натоварвания, но без никакви уроци по религия.

Във втората фаза на мини-сериала, Карлос Едуардо, вече 25-годишен, завършва образованието си по медицина в Университета на Коимбра. Той е красив и буен младеж, освен това – много харизматичен. Като майка си, той привлича с динамичността си и романтиката.

От дядо си е възприел силните принципи, честта и собствен характер. Дом Афонсо продължава да е начело на голямото семейство Мая. Връзката с внука му е изградена на приятелство и доверие. След дипломирането си, Карлос се връща в Лисаноб и Дом Афонсо решава да се върне да живее в Ромальете.

Мария Едуардо пристига в Лисабон в компанията на съпруга си, бразилският търговец Каштро Гомеш, и дъщеря им, Роза. Красива и интелигентна, девойката събужда страстта на Карлос Едуардо. Чувството е споделено, но Мария Едуарда се противопоставя на всякаква форма на близост между двамата. Когато Каштро Гомеш заминава по бизнес в Бразилия, Карло се чувства свободен да заяви открито своята любов. Въпреки опитите да устои, желанието излиза извън контрол и Мария Едуарда се отдава на тази завладяваща страст.

Дом Афонсо наблюдава от разстояние поведението на Карлос Едуардо и не след дълго разкрива, че той е влюбен в омъжена жена. Опасявайки се, че внукът му ще има същата съдба като баща си, Дом Афонсо пречи всячески на връзката между младите.

Двамата преживяват дни на страст и пълно щастие, докато Каштро Гомеш не се връща от пътуването си, решен да скъса с Мария Едуарда. Благодарение на анонимно писмо, търговецът разкрива, че никога не е бил женен за девойката, нито че е баща на дъщеря ѝ. Приятел на Мария Едуарда, Каштро Гомеш подкрепя младата дама, когато я вижда да мизерства в Париж. Той ѝ предлага да ѝ помогне и останала без алтернативи, Мария Едуарда приема предложението на бразилеца.

Една откровение е отговорно за раздялата на младежите. На прага на смъртта, майката на Мария Едуарда отива в Лисабон, за да ѝ разкаже истината за миналото ѝ. Ккато открива, че Карлос Едуардо – нейния син, е голямата любов на дъщеря ѝ, Мария Монфорте се отчайва. Незапознат с трагедията, Дом Афонсо настоява внукът му да разкрие истината за Мария Едуарда. Младежът няма сили да разкрие истината, защото е влюбен в девойката. Дом Афонсо не издържа на страданието и умира.

След смъртта на дядо си, Карлош разказва на Мария Едуарда, че са брат и сестра и ѝ съобщава, че тя притежава половината от наследството по право. Отчаяна, Мария Едуарда се връща в Париж... 

Източник: memoriaglobo.globo.com