Богатите също плачат (Os ricos também choram)

Мариана е красива девойка на 18 години, която е израснала свободна във фазендата Сао Жозе. Никога не е познавала родителите й: майка й е умряла при раждането и не знае кой е баща й. В действителност, тя не знае, че е наследницата на починалия полковник Еваристо Мартинш, собственик на фазендата и нейният истински баща.

Мариана е изгонена от фазентата, в която е израснала, от Естер – съпругата на полковника. По-късно, когато научава, че девойката е дъщеря и наследница на съпруга й, жената се опитва да анулира завещанието. След като не успява, тя започва да преследва Мариана и се опитва да я разруши.

В града Оуро Верде, в началото на 30-те години, властта е в ръцете на големите земевладелци. Най-важният от тях е полковник Антонио Домингеш. Женен е за Мария Жозе – скромна и покорна жена, от която има две деца: Алберто и Бернардо, които по характер са пълна противоположност. Бернардо е разумен и отговорен, а Алебрто е истински бонвиван. Появата на Мариана предизвиква голяма промяна във връзката между двамата младежи.

След като е изгонена от фазентата Сао Жозе, Мариана пристига в Оуро Верде раздърпана и изцапана. Тя среща Бернардо, който се превръща в неин защитник. Той й предлага работа в кафейните плантации на Сеньор Салгадо. Бернардо се влюбва в девойката от първия миг, в който я вижда, без да подозира, че Мариана е привлечена от пръв поглед от галантен и забавен младеж: неговия собствен брат Алберто.

Оуро Верде, сцената, на която се развива историята, е динамичен град, в който земята означава много. В пансиона на Дона Женова се събират комунисти, които подготвят преврат, преобличайки се като жени, но също така не пропускат възможността да се забавляват, включително и със собственичката на пансиона.

Новините в града се разпространяват чрез високоговорителя на радиото Ауриверде, с водещ Адолфо Коимбра, който трябва от факта, че е отблъскван от всички в града, тъй като е грозен, но благодарение на прекрасния си глас успява да омае всеки жител.

Полковникът Антонио Домингеш, като всички лидери, си има врагове, като Арабела Гедеш – силна и решителна вдовица, наследница на бизнеса и политиката на своя починал съпруг. Едно ожесточено съперничество, което полковникът загърбва, за да се отдаде на младежката си любов, когато решава да се ожени за Мария Жозе. Вдовицата е запазила своята красота, въпреки страданията, които е преживяла и грижите по децата й – три момичета и едно момче, които се забъркват в различни романтични връзки, които не са добре посрещнати от майката.

Източник: pt.wikipedia.org/wiki/Os_Ricos_tamb%C3%A9m_Choram