Баща-герой (Pai Herói)

Андре Кажарана е отгледан в град Пасо Алегре, Минас Жераиз, от дядо си по бащина линия. Андре е израснал с убеждението, че баща му е бил голям мъж. След смъртта на дядо си, той заминава за Рио де Жанейро, за да се опита да изясни смъртта на баща си, Малта Кажарана. Така открива, че той е бил бандит, дилър и трафикант на наркотици. И не само това. Малта е бил обвинен, че е откраднал земите на Нестор Гарсия, когото е прострелял и в резултат на това здравето му се е разклатило, а също така и за убийството на Отец Николау, който е бил нещо като светец.

В Рио де Жанейро, Андре подозира, че мъжът, за когото се е омъжила майка му – Жилда, е бил основния виновник за изчезването на баща му. Пастрока на Андре, Бруно Балдарачи, се превръща в злодея в историята. От този миг, Андре се захваща със задачата да докаже, че баща му е бил герой, а не бандит, както всички вярват.

Андре се забърква с две жени: Карина и Ана Прета. Първата е известна танцьорка и произхожда от традиционно семейство от Рио де Жанейро. Тя е внуюка на Жануария Лимейра Брандао и се омъжила за чичо Сезар Реиш – безнравствен мъж, който се интересува само от парите ѝ. Карина се влюбва до полуда в Андре. Той, от своя страна, започва връзка с Ана Прета, която живее в предградията на Рио де Жанейро и е собственица на школа за самба – Flor de Lys. Така се оформя и любовния триъгълник.

Историята на Карина започва през 1971 година, четири години преди началото на историята, която се е влюбила в танцьора от общинския театър Сезар. Любовта им не е била приета от семейството и при един скандал с баща ѝ, младежът е получил инфаркт. В онзи момент, Карина се е заклела никога повече да не стъпи на сцената. Оказва се, че Карина е забременяла и за да не се опетни името ѝ, дъщеря ѝ – Анжела, е отгледана от леля ѝ Ирене.

Когато Карина се върнала от САЩ, където е учила балет, Сезар – неин чичо, е поискал ръката ѝ. Те са се оженили, а след това Карина му е разказала за дъщеря си. За да не изгуби Карина, Сезар записва Анжела като своя дъщеря и тримата заживяват заедно.

Връзката между двамата съпрузи става по-близка, но Карина открива, че Сезар си има любовница – Милене Дюмонт. От едно писмо, което е написано от любовницата, Карина разкрива, че Сезар се интересува само от парите ѝ и от работа в компаниите на Група Лимейра Брандао. Освен това, Сезар не позволява на съпругата си да се върне към балета, което още повече усложнява връзката им.

Изненадващо, Сезар се влюбва в съпругата си и се обсебва от нея, правейки всичко, за да не я изгуби. Накрая, двамата се разделят, а за да си отмъсти, Сезар успява да издейства пълни родителски права над дъщерята на Карина, Анжела.

По време на семейната криза, Карина се отправя на пътуване до Пасо Алегре и се запознава с Андре. След скандал със Сезар, Карина отива при Андре. Прекалено зает с работата си, той я отблъсква. Тогава тя не издържа и се хвърля във водите на реката, а Андре я спасява.

След време, Андре се забърква в нападение и при бягството си се оказва скрит в сградата, в която живее Карина, като накрая влиза в нейния апартамент. Отчаяна от загубата на дъщеря си (която остава при Сезар) и края на брака им, Карина скрива Андре при условие, че той ще приключи с живота ѝ, а в замяна ще получи цялото ѝ богатство. Двамата се оттеглят в къщата на Карина, която е на плажа в Ибикуи, но договорът за смърт е заменен от една страстна любовна връзка между тях.

Един инцидент, обаче, променя живота на Карина. При едно пътуване до фазендата на Доня Жануария, за да се види с Анжела, Сезар принуждава Карина да влезе в колата му и двамата се скарват. Изнервена, балерината скача от колата по време на движение и получава тежка травма на крака си, което окончателно ѝ пречи да се върне към танците.

Когато балерината претърпява катастрофата, семейството казва на Андре, че тя е била със съпруга си и му пречи да я посети. След като се излекува, Сезар получава от Марио Ренер информация, че Андре е бандит и че е издирван от полицията. С този коз в ръцете си, Сезар принуждава Карина да напише писмо на Андре, с което скъсва с него окончателно. Той също така настоява да се съберат отново, притискайки я отново. Изплашена, Карина прави запис, в който споменава, че Сезар е способен да я убие. Тя решава да избяга в провинцията.

След време, Карина се свързва с Андре и двамата се срещат в Барилоче. Те се женят в Аржентина и преживяват романтични моменти в планините. Тогава Карина подписва пълномощно, с което предава в ръцете на Андре властта и настоява да отстрани Сезар от управлението на компаниите.

След изгубва властта си, Сезар успява да хване писмо, което Карина е изпратила на Андре, с което му съобщава, че е бременна. Така открива адреса на бившата си съпруга в Барилоче и наема един бандит, представяйки се за Андре, и го изпраща да я убие. Карина е простреляна и решава да изчезне, като има съмнения кой стои зад нападението.

Минават години. Карина е обявена за мъртва. Андре е обвинен, че е наредил убийството на Карина и влиза в съда, но е оневинен поради липса на доказателства. Когато делото приключва, Карина се появява с Игор, сина на Андре, на ръце. Тя разкрива, че Андре живее с Ана Прета и ревността я обзема. Не след дълго, Андре и Карина се срещат отново и заживяват заедно с децата си в новата им къща. Въпреки че двамата са влюбени един в друг, връзката им е белязана с ревност. Не минава много време преди Карина да разкрие, че Сезар е автора на нападението, се освобождава окончателно от недоверието, което съществува в отношенията ѝ с Андре.

В последните епизоди от новелата Сезар Реиш е убит и до края нараства напрежението, тъй като заподозрени не липсват. Накрая става ясно, че е убит от съучастника му – Балдарачи, когото е заплашвал, че ще издаде на полицията...

Източник: memoriaglobo.globo.com