От обич (Por amor)

Историята започва във Венеция. Там малко преди сватбата пристигат Едуарда с майка си Елена. Елена решава преди сватбата на дъщеря си да й покаже великолепната Венеция, а също така за последен път да изкарат една ваканция заедно.

Елена е дизайнер, независима жена, чувствена и любяща. Тя не е просто предана майка, а също така най-близката приятелка на дъщеря си Едуарда. Едуарда е крехка и не много избухлива девойка, която се готви да се омъжи за Марсело, любимият син на богати родители, който ще наследи крупна строителна компания. Едуарда е много ревнива и постоянно се обажда на Марсело от Италия за голямо неудоволствие на свекърва си Бранка. Бранка от своя страна смята, че синът й прави най-голямата грешка в живота си, избирайки за своя съпруга жена от по-низше съсловие.

Разхождайки се из Италия, майката и дъщерята се запознават с необикновено обаятелен мъж, вдовецът Атилио. Естествено, Елена и Атилио моментално усещат привличане помежду си. Но светът е малък - Атилио работи като архитект в компанията на бащата на Марсело. Той е голям любител на пътешествия и смята да вземе Източния експрес, за да пресече Европа. Елена го изпраща на гарата. Ясно е, че за тях историята не е приключила.

В това време, в Бразилия Марсело е преследван от бившата си приятелка Лаура, която не иска да се примири със загубата на любимия си и не се спира пред нищо, за да си го върне. Тя е с Марсело в колата, когато от Венеция му се обажда Едуарда. Лаура взема слушалката, знаейки много добре за ревността на Едуарда. Марсело се опитва да й вземе телефона и попадат в авария. Катастрофата е сериозна и двамата попадат в болницата. Марсело е в много сериозно състояние, а Лаура, независимо че има сериозни наранявания, няма опасност за живота й. Семействата и на двамата много преживяват. Родителите на Марсело решават да не казват нищо за случилото се на Едуарда.

Идва време да се разкрие истината за семейството на Марсело. Независимо от показното благополучие, тяхното състояние не е много идеално. Главата на семейството, Арналдо, е голям любител на жените и на пиенето. Бранка, неговата съпруга, е ужасна егоистка, която не се интересува от никого, особено от децата си, с изключение на Марсело, нейният любимец. Тя ненавижда втория син Леонардо и дъщеря й Милена, постоянно ги унижава и оскърбява. Леонардо е просто забележителен човек, добър, нежен и преден. Между другото, той тайно е влюбен в Лаура. А Милена е бивш модел, опитваща се да намери своето място в живота.

След като се прибира от Италия, Едуарда не открива годеника си на летището. Вдига скандал, а след като разбира за катастрофата побеснява, защото разбора, че Марсело е бил заедно с Лаура. Тя скъсва с Марсело, въпреки че той все още не знае за това.

Милена среща по пътя си красавеца-пилот Нандо и скоро след това се влюбва в него. Те започват да се срещат. Отново, светът е твърде малък и Нандо се оказва сина на Лидия, съпругата на Орестес, бащата на Едуарда. Едуарда в действителност отказва всякаква близост с баща си и го избягва, като дори не разговаря с него. Бедният Орестес страда от пристрастеност към алкохола и не може да си намети по никакъв начин работа.

Бранка отдавна е влюбена в Атилио. Тя обича много Марсело, защото си мисли, че той е син на Атилио. Естествено, след като вижда, че след завръщането си Атилио започва да ухажва Елена, Бранка й става враг номер едно. След Атилио върви тълпа от жени, например, изпълнителната директорка на компанията, Изабел, с която той къса, за да се среща с Елена. Освен това, по него вехне и най-добрата приятелка на Елена, Флавия.

След като се разделя с Атилио Изабел решава, че животът й ще бъде само лукс, приема ухажването на Арналдо, който отдавна се заглежда по нея. тя безпощадно му харчи парите: за драгоценности, за нов и луксозен апартамент и др.п. В крайна сметка, тя иска да го обере като прехвърля големи суми от неговата в своята сметка.

Отношенията между Елена и Атилио се развиват стремително и скоро решават да се оженят. В това време, Марсело успява да се сдобри с Едуарда и те се женят. Отиват да живеят в дома на Бранка. Но не всичко между тях върви гладко. От една страна, Бранка действа толкова хитро, че на никого не хрумва, че тя иска да разруши брака им. От друга страна е Лаура, която решава, че трябва да се събере с Лео, за да постигне целта си и да е по-близо до брат му.

Междувременно, Едуарда и Марсело се опитва да си направят дете. И успяват, но Едуарда губи детето си. Скоро отново забременява, по ирония на съдбата, заедно с майка си. В родилното те лежат заедно.

Именно там става и основното събитие на сериала: Елена ражда здраво дете, а раждането на Едуарда минава много тежко и на лекарите се налага да й махнат матката. Но това не е всичко - детето на Едуарда умира същата нощ. Като научава това, Сезар, който отдавна е влюбен в Едуарда, разказва всичко на Елена. Елена след като научава, че дъщеря й няма да може да има деца повече, решава да пожертва своето щастие и подменя децата. Тя казва на Атилио, че тяхното дете е починало. Нещастният баща много тежко преживява тази новина - той не може да повярва, че неговата мечта изведнъж се е разбила.

Елена много внимателно крие своята тайна и споделя само със своя дневник. Но Атилио започва да подозира, че тя нещо крие от него. Той се опитва да предизвика съпругата си да сподели с него, но тя всячески отбягва отговорите. На края той не издържа и напуска Елена, за голямо удоволствие на Бранка, Изабел и Флавия. Той избира Флавия за поредната си любовница. Естествено, Елена много тежко преживява раздялата със съпруга си и предателството на приятелката си, но решава, че щастието на дъщеря й е по-важно. След това между нея и Атилио се зараждат много топли приятелски отношения.

Но щастието е много крехко нещо. Лаура все пак успява да прелъсти Марсело и Едуарда, след като научава за това, го напуска и му забранява да се вижда със сина си. В този момент започва истински кошмар: те започват да се обиждат винаги и навсякъде, където се видят. Това е заслуга, естествено, на Лаура и Бранка. Лаура с огромна радост научава, че е бременна и радостта е още по-голяма - чака близнаци. Тя незабавно съобщава на Едуарда, а по-късно се перчи със своя корем навсякъде.

Нещастният Лео най-накрая среща своето щастие - очарователната Катарина, дъщеря на съседката на Елена. А относно връзката на Нандо и Милена - Бранка устройва голяма подлост: с помощта на човек, нает от приятелката й, тя подхвърля в чантата на Нандо наркотици и естествено него го арестуват. Но за щастие родителите на Лаура са много добри и отзивчиви хора: те успяват да разплетат кълбото като помагат на Лео и Милена да открият човека, който е подхвърлил наркотика и по този начин намират доказателство за невинността на Нандо. Родителите на Лаура изпадат в шок като научават кой стои в дъното на нещата. Лео разпитва директно майка си, а тя в отговор го оскърбява и унижава. Тя не се притеснява, че той ще разкаже на Милена за номера, който е направила и си признава без капка разкаяние.

В края на краищата, Лео с Катерина и Милена с Нандо правят двойна сватба.

Междувременно, Марсело, не веднага, но разбира, че не може да живее без Едуарда и полага всички усилия, за да се сдобри с нея. Едуарда му прощава и дори му позволява да посети новородените деца на Лаура (момче и момиче).

По-нататък събитията се развиват стремително: Бранка по време на спор казва на Арналдо, че Марсело е син на Атилио. Марсело, който чува всичко, вдига скандал на майка си, след това разказва всичко на брат си и сестра си. Те решават да си направят ДБК тест. Анализът показва нещо неочаквано: Марсело и Милена са деца на Арналдо, а Лео е син на Атилио. Бранка изпада в истерия, не може да повярва, че любимото й дете не е от любимия мъж. Атилио от своя страна е щастлив, той винаги е изпитвал особена привързаност към Лео.

За тайната на Елена разбират все повече и повече хора: първо сестра й Вирджиния, след това Орестес, който случайно е попаднал на дневника й и родителите на Сезар. Всички осъждат Елена и смятат, че тя трябва да каже истината на Атилио и Едуарда, а също така, че детето трябва да живее с родителите си. Но Елена настоява на своето... докато Едуарда случайно не обърква чантите и взема тази на Елена, където е дневникът, криещ тайната. Невъзможно е да се опише какво става с Едуарда, когато научава всичко. Тя не може да прости на майка си, също както и Атилио. Атилио й изкрещява: "Кой ти е разрешил да решаваш чужди съдби? Ти за Бог ли се смяташ?" В първия момент всички се отдръпват от Елена. После, постепенно решават да й дадат още един шанс. Атилио произнася фразата: "Ти не можеш да обичаш, но все още може да се научиш..."

Едуарда и Марсело вземат за почивните дни близнаците и отиват с тях в Ангра. Лаура се възмущава, че все още не са й върнали децата, се качва в самолета, в който пилотира Нандо и те отлитат за Ангра. По пътя самолетът претърпява авария и пада във водата. Спасителите успяват да извадят Нандо жив, но Лаура така и не откриват... Марсело и Едуарда вземат децата при себе си и дори решават да си осиновят още...

Сериалът завършва много трогателно: Елена с Атилио и Марсело с Едуарда се разхождат в парка, а техният малък син бяга между тях и ги хваща за ръка...

Персонажите: 

Елена Виана: разведена и има дъщеря, Мария Едуарда, която е възпитала предпазвайки я от всичко. Тя работи като декоратор и има партньорка, с която си поделят работните задължения. Тя е независима, чувствителна и е свикнала да се бори с трудностите, но повече слуша сърцето, а не разума. Тя е умна, образована и много пътешества. На Елена й предстои да преживее голямата любов с Атилио.

Мария Едуарда Виана Греко: дъщеря на Елена и Орестес. Красиво момиче, но неуверена и ранима. Тя зарязва учението си заради годеника си, Марсело, за когото ще се омъжи скоро. Тя не поддържа отношения с баща си, защото се срамува от него.

Атилио Новели: той е вдовец, но няма деца. Работи като архитект и е много обаятелен мъж. Много го уважават неговите колеги. Умен, образован, обича хубавото вино. В началото се среща с Изабел, изпълнителната секретарка на компанията, в която работи. След това се разделя с нея и се жени за Елена.

Бланка Летисия де Барос Мота: съпруга на Арналдо. Те са женени от 25 години, техният брак е стабилен, но се основава на лицемерие. Тя е весела, има много приятели, но е много жестока към онези, които не й харесват. Тя е родена в бедно семейство, но става богата след като сключва изгоден брак.

Марсело де Барос Мота: по-големият син на Арналдо и Бранка. Той е инженер и работи в компанията на баща си. Красив и амбициозен. Преди време, в продължение на две години се среща с Лаура, дъщеря на семейни приятели. След това се влюбва в Мария Едуарда и се жени за нея. той е типичен мачо и мечтае съпругата му да го дари със син, на когото да даде името си.

Лаура Сабоя Тражано: дъщеря на Мег и Тражано. Тя е красива и много настойчива, влюбена е в Марсело и никога няма да го забрави. Тя не се интересува от учението и носи на семейството си само неприятности.

Милена де Барос Мота: дъщеря на Бранка и Арналдо. Красива, много очарователна, свободна и много обича свободата си. Тя си има любим, Франко, който е лекар. Тя често ходи на почивки, заради което използва аеротакси. При едно такова пътуване, тя се запознава с пилота Нандо, в когото се влюбва.

Фернандо (Нандо): син на Лидия от първия й брак.той е мълчалив и затворен младеж, но има успех сред жените. Нандо работи като пилот в малка компания. Той се запознава с Милена и се влюбва в нея. Предстои им да отстояват любовта си.

Орестес Греко: бивш съпруг на Елена и баща на Мария Едуарда. Той е женен за Лидия и имат една дъщеря Сандра. Преди е бил виден човек, но се е алкохолизирал. В действителност той никъде не работи и съпругата му го издържа. Той много страда от неприязънта на Едуарда.

Уилсън де Соса Грант: той е син на бразилка и швед. Управлява ресторант в един от районите на Рио, който е недалеч от офиса на Елена. Живее с Марсия, скулпторка Той е жесток и с предразсъдъци

Катарина Батала Перейра: влюбчива девойка. Тя учи в колеж. Тя страда от властното държание на баща си, но има пълната поддръжка на майка си и баба си. Нейната мечта - да бъде модел и актриса. И тя я постига с помощта на Родриго. Тя се влюбва в сина на Бранка Лео.

Леонардо де Барос Мота: много добър младеж. Син на Бранка и Арналдо. В семейството си той е като бяла врана. Неговата майка постоянно повтаря, че не е трябвало да го ражда. Леонардо е влюбен в Лаура, бившата приятелка на брат му. И тя го използва, за да се приближи до брат му.

Лидия Гонсага: тя е овдовяла, но се жени за втори път за Орестес. Тя има свой фризьорски салон, с помощта на който издържа семейството си. Лидия живее недалече от Рио в Нитеро. Тя се бори с пиянството на съпруга си и много го обича. Тя има две деца: Нандо и Сандра.

Вирджиния Виана Фонтес: сестра на Елена, красива жена, много щастлива с брака си. С помощта на наследството, което получава от баща си, тя и съпругът й са успели на стъпят на крака. Тя има две деца.

Маргарита Сабоя Тражано (Мег): тя е жена от висшето общество. Нейното семейство забогатява с упорит труд и тя се гордее с това. обича да се развлича, умее да живее и участва в много мероприятия в полза на бедните. Тя е омъжена и има две деца.

Магнолия Роса де Лима: тя живее в тих район на Рио. Омъжена е за много спокоен и верен мъж, въпреки че тя не му е вярна. Тя прелъстява градинаря, като при това не изпитва никакво чувство за вина.

Сандра Гонсага Греко: дъщеря на Орестес и Лидия. Тя е ученичка. Кръщелница на Елена, от която получава много подаръци. Девойката е умна, обожава баща си. На моменти изглежда по-възрастна, отколкото е.

Арналдо Барос Мота: съпруг на Бранка. Много богат. Обича да посреща гости. Той е консервативен, обича жените, предубеден е и често участва в мръсни сделки. Получил е голямото наследство на баща си, който е бил земевладелец. Именно с наследството си той успява да започне свой собствен бизнес.

Флавивя Ногера Дантас: Партньорка на Елена в художественото студио. Пълна е с енергия и е открита в любовта. Интересува се от Атилио. И когато Елена се разделя с него, тя започва връзка с него.

Изабел Лафайете: красива и пълна със сила, работи като директор в предприятието на семейството Мота. Тя е толкова добра професионалистка, че дори Арналдо я признава. Тя е влюбена в Атилио, но не повече, отколкото в своята работа. Тя никога не е искала да има деца и семейство, за да не й пречат на работата.

Родриго Виана Фонтес: син на Вирджиния и Рафаел. Той учил право, но го изоставя, за да се посвети на киното и връзките с обществеността. Той работи в PR-агентство Там той се запознава с Катарина и се влюбва в нея. Той смята баща си за сноб, а майка си за пуста жена.