Четири по четири (Quatro por quatro)

Четири коли, управлявани от жени, губят контрол в натовареното движение в Рио де Жанейро. Така се срещат свободната Абигайл, домакинята Аушилиадора, скромната секретарка Татяна и маникюристката Бабалу. Те се оказват затворени в една килия и само за няколко минути откриват, че същият ден и четирите са изгубили любимия мъж. Една за всички и всички за една, те решават да се обединят в план за отмъщение към палача си, който ги е накарал да страдат толкова много. Става дума за Густаво, Алсебиадес, Фортунато и Раи, половинката на всяка една от тях.

Известният хирург Густаво винаги се е държал към жена си, Абигайл, като към повърхностна и глупава жена. Тя, от своя страна, винаги му е позволявала това. Но накрая тя намира един психолог, с когото се забърква и предизвиква съпруга й. Бесен, той унижава Абигайл и решава унищожи нейната професионална кариера и гордост. Абигайл, който изглежда само на глуповата, в действителност е най-умната от четирите отмъстителки и през цялата история изненадва бившия си съпруг.

Алсебиадес, от своя страна, започва да се срамува от съпругата си след като успява да се издигне благодарение на своята работа в собствения си бизнес. Новобогаташът, собственик на популярен ресторант, заменя Аушилиадора за една девойка, която е на възрастта на дъщеря му, разглезената и емоционална Елиза Мария. За да влоши положението още повече, Алсебиадес кара Аушилиадора да подпише документи, с които прехвърля цялата собственост на негово име. Изоставена, всичко, което иска тя е да види бившия си съпруг разочарован от „еротичния пакет“.

Фортунато, който винаги е бил нескопосан работник и измамник, изоставя Татяна пред олтара. Засрамена и крайно романтична, тя изгубва своето самоуважение. От четирите отмъстителки, тя е най-апатичната. Учи се много от Бабалу, жена-ураган, която и показва как повече да харесва себе си.

Цялата красота и любов на Бабалу не й помагат, за да попречат на Раи да я изостави. След като открива своя любим с друга жена в собственото си легло, тя е най-разярената от четирите отмъстителки. Междувременно, от четирите двойки, двамата са наистина влюбени един в друг.

Това, което започва като хаотично отмъщение, се превръща в перфектен план. Четирите се комбинират и всяка една отговоря за отмъщението срещу партньора на друга. Докато прилагат своя план за отмъщение, четирите се превръщат в големи приятелки и съучастнички.

Освен историята за четирите отмъстителки, се развива и друга важна история – тази, която противопоставя братовчедите Бруно и Густаво, и двамата медици. Те спорят за попечителството над малката Анжела. Бруно е биологичния баща, който е изоставил дъщеря си преди десет години след като съпругата му умира по време на раждането й. След изчезването на Бруно, безскрупулният Густаво отглежда Анжела с много любов.

След като живее изолирано в амазонската джунгла, където се отдава на природосъобразен живот, Бруно се връща в Рио де Жанейро и започва борба с братовчед си за любовта на дъщеря си. Сцената, където двамата се противопоставят, е семейната клиника, която се управлява от Густаво. Напълно различни, Бруно е вечния съблазнител, забавен, честен и добър човек, докато Гусатво е парвеню, студен и неприятен човек, но въпреки всичко, винаги се е грижил за Анжела с много любов и разбиране. В началото, Анжела е много наранена след появата на баща си, който е отсъствал от живота дълго време, накрая момичето е очаровано от него.

Густаво се превръща в жертва на лудостите на Сузана – неуравновесена жена, която му отмъщава с Бруно за нещастията и липсата на любов. Тя принуждава Густаво да се качи в една кола, без да подозира, че ще бъде принудена да се вози с него и накрая двамата умират.

В края на историята, само Бабалу и Раи се сдобряват и имат много деца, включително и осиновени. Татяна, която преди е крила красотата си зад грозни очила и безформени дрехи, разкрива каква прекрасна жена е и спечелва сърцето на женкаря Бруно. Аушилиадора, от своя страна, изоставя предишното си поведени и се превръща в управителка на бизнеса на Алсебиадес, когото наема като работник. Абигайл възстановява своята професионална репутация и издава книга „Сладкия вкус на отмъщението“, в която разказва историята на четирите приятелки, но от гледна точка на психолог. В един много комичен любовен триъгълник, Аушилиадора и Абигайл се борят за любовта на Самуел Спадафора – привлекателен детектив, който накрая избира Аушилиадора.

Минават три години... и се повтаря първата сцена от историята. Четирите приятелки отново се сблъскват и се скарват с полицая, поради което отново се оказват в една и съща килия. Бабалу е бясна, защото е хванала Раи с една комшийка; Абигайл се е скарала с един свой служител; Аушилиадора е на ръба на нервна криза заради Самуел, който я е обвинил, че е неспособна да се справи с работата си, а Татяна отново е изоставена пред олтара, този път от Бруно. В същата килия както преди, четирите се заклеват да си отмъстят като мускетарите, също като в началото на историята. 

Източник: memoriaglobo.globo.com