Палатката на чудесата (Tenda dos milagres)

Борбата на Педро Арчанжо в защита на африканската култура и интеграцията й в бразилското общество, създава нова култура. Тя е предвождана от Маже Баса, една свята жена, която се е впуснала в мисията да бъде „светлината на тези хора".

Историята се развива в Салвадор и започва със смъртта на възрастния Педро Арчанжо, който умира малко след като пийва един ром в бара, където чува по радиото новината за разбиването на Реич III. Когато си тръгва, силна болка прорязва гърдите му и пред очите му преминават образите на различни хора - Ошала, Шанго, Ошоси, Ожум, Янса и Омулу. Той се опитва да се прибере в стаята си, но пада преди това без никой да забележи. Минутите преди да умре той си припомня приключения, партита, любови и неговата мисия за спасява на черните в Бахия, така наречените местни бразилци.

Именно в Бахия се развива историята, където се преплитат съдбите на различни персонажи, които по един или друг начин са съпричастни с Арчанжо: приятелят му Лидио Коро, който е привлечен от Роса де Ошала, жената, която е влюбена в Арчанжо; забранената любов между Будиао и Сабина; борбата срещу нетърпимостта и расовите предразсъдъци; връзката на Арчанцо с жена, която е по-млада от него - Ана Мерцедес; прекъсната любовна връзка между Дамиао и Луиза, която е дъщеря на професор Ниле Аржоло, расист, който защитава идеята за разделение между бели и черни.