Ветровете на вода (Vientos de agua)

Историята разказва за масовата емиграция от Испания към Аржентина през 1934 година, когато множество испанци са принудени да избягат от страната си поради политически причини и завръщането на децата на тези имигранти през 2001 година в родината на родителите след настъпилата криза в тази страна.

Сериалът започва през 1934 година с историята на Хосе Олая – испанец на 19 години, който работи с баща си и брат си Андрес в една въгледобивна мина. Един ден има изтичане на газ и Андрес моли бригадира да позволи на работниците, сред които има и деца, да напуснат опасната мина. Бригадирът не се вслушва в молбата и Андрес не се подчинява на заповедта да се върне на работа, евакуирайки миньорите, но е смъртно ранен под свличане на земни маси. Хосе и баща му успяват да измъкнат агонизиращия Андрес и да го закарат в дома си, където умира, заобиколен от семейството.

Същата нощ, Хосе решава да взриви мината като отмъщение и след като го прави, е преследван от Гвардията. Майка му го моли да отиде в доброволно изгнание в Аржентина с парите, които са спестили с починалия му брат и да приеме неговата самоличност. Хосе запазва в тайна смъртта на брат си и започва да се нарича Андрес пред своите бъдещи приятели и семейство.

Успоредно с тези събития, сериалът пренася зрителите в 2001 година... големият син на застаряващия Хосе, Ернесто Олая, се е превърнал в архитект, но е останал без работа и страда от началото на кризата, която се разразява през същата година. Заедно със съпругата и децата си, решават да имигрират в Испания, но така наречения Коралито блокира техните банкови депозити като по този начин им попречва да си купят билети за самолета. Въпреки това, баща му предлага достатъчно пари, за да замине сам в това пътуване.

Ернесто се премества в Мадрид, където се запознава с Ана – камериерка на двадесет години, която му помага да се настани в апартамента, който дели с Мара – млада незаконна имигрантка от Колумбия. Ернесто става свидетел как неговите планове за прогрес се разпадат заради бавната испанска бюрокрация и ограниченията и ксенофобията, от които страдат имигрантите. В същото време, той лъже семейството си за истинската ситуация, убеждавайки ги, че живее сам и има добри перспективи за работа.

Връщайки се към миналото, Хосе плава към Аржентина, по време на което се запознава с Юлиуш Ласло, млад унгарски евреин и Джема, италианско момиче на девет години, което е изгубило семейството си. Заедно наемат квартира в квартал Ла Бока...

историята продължава през 1940-те и 1950-те години с жизнения опит на Хосе по време на Гражданската война в Испания, любовта между Юлиуш и Джема, обзор на аржентинската политика по време на перонизма и с различните жени, които преминават през живота на Хосе, като първата му съпруга Софи и втората – Лусия, която е майка на Ернесто.

От друга страна, Ернесто успява да си намери временна, но нелегална, работа в едно архитектурно студио. В крайна сметка, поради липса на искреност и дългата раздяла със семейството, започват търкания между Ернесто и съпругата му Сесилия, която започва извънбрачна връзка със свой колега.

В края на сериала, Сесилия и Ернесто се развеждат и той започва да изпитва чувства към своята съквартирантка Мара, за която се жени и с която има едно дете...

Накрая, през 2005 година... Ернесто вече има двойно гражданство и стабилна работа като архитект. Заедно с баща си посещава Астуриас (автономна област в северната част на Испания). Там Хосе се сблъсква с призраците отминалото си. Той решава да убие бригадира, който е станал причина за смъртта на брат му преди 70 години и след това решава се самоубие, за да се присъедини към своите приятели.

В крайна сметка, той размисля и си дава сметка, че за него има живот в настоящето. Сериалът завършва с Ернесто и баща му седнали пред гроба на Андрес, докато Хосе най-накрая разкрива своята тайна.

Източник: es.wikipedia.org/wiki/Vientos_de_agua