Сесил Тире (Cecil Thiré)

Пълно име: Сесил Алдари Тире (Cecil Aldary Thiré)
Дата на раждане: 28 Май 1943 г.
Зодия: Близнаци
Месторождение: Рио де Жанейро, Бразилия
Родители: Тоня Кареро – актриса, и Карлос Артур Тире – художник.
Семейно положението: женен с два развода.
Съпруг/а: Норма Песе – от 1968 до 1984 година, Каролина Кавалканти – от 1985 до 1990 година, настояща – Нанси Галва, от 2006 година.
Деца: Мигел Тире (Miguel Thiré), Карлос Тире (Carlos Thiré) и Луиза Тире (Luísa Thiré) – актьори.

Рейтинг:  10.00  (1 гласа)

влезте или се регистрирайте за да гласувате

Сесил Тире е бразилски актьор и режисьор. Играе в киното, театъра и телевизията, преподава интерпретация.

Като дете, Сесил е бил много тих и спокоен, тъй като вечно е страдал от отсъствията на майка си, която е била отдадена изцяло на кариерата си на актриса.

На 17-годишна възраст започва да изучава интерпретация при Адолфо Сели (Adolfo Celi) и през 60-те години на ХХ век работи основно в театъра. Трябвало му е време, за да превъзмогне името на майка си (която тогава е доста известна) и да се наложи в професията, която си е избрал за цял живот. Два пъти е работил съвместно с майка си.

На 19 години режисира първия си късометражен филм. През 1967 година излиза първият пълнометражен филм, режисиран от него. В същото време се снима в няколко филма.

Започва да режисира в театъра през 1971 година. Продължава да играе като актьор и да работи като режисьор в театъра до 1984 година. В този период е участвал в десетки пиеси.

В телевизията е играл в над двадесет теленовели и мини-сериала, както и в хумористични предавания на Глобо.

През 1986 година помага за отварянето на Casa da Interpretação, в дома на изкуствата в квартала Ларанжейраз. Основател е на Офиса на актьорите към Глобо, където води семинари. Освен в Рио де Жанейро, Сесил Тире води курсове по интерпретация и в други бразилски градове.

Притежава ферма за добитък в Пираи и ресторант в курорта на Рио дас Остраш. 

Източник: pt.wikipedia.org/wiki/Cecil_Thiré