Орландо Урданета (Orlando Urdaneta)

Дата на раждане: 14 Октомври 1946 г.
Зодия: Везни
Месторождение: Маракайбо, Венецуела
Семейно положението: женен
Съпруг/а: Морея Рамия (Morella Ramia)
Деца: две дъщери

Рейтинг:  6.56  (16 гласа)

влезте или се регистрирайте за да гласувате

Орландо Урданета е известен венецуелски актьор, телевизионен водещ и комедиант. Той е един от най-острите критици на президента Уго Чавес и страхът от отмъщение от страна на Кръга на боливарците го принуждават да се изсели в Маями.

Урданета получава през 1997 година наградата на градския театър за най-добър актьор и за най-добър театрален актьор от La Casa del Artista през 1999 година. През 1998 и 1999 година печели наградата за най-добър актьор на националната асоциация на кино артистите (Asociación Nacional de Artistas Cinematográficos) за ролите си във филмите „Cien Años de Perdón" и „Pandemonium", а като сценарист на „Pandemonium", той печели наградата за най-добър сценарий на La Casa del Artista

Години наред води различни телевизионни и радио програми. Заради „политически некоректни" коментари в ефир срещу управлението на Уго Чавес, една от програмите на Орландо Урданета е саботирана от Кръга на биливарците и дори част от публиката, присъстваща в студио е нападната. За това през юли 2004 година, Орландо решава да се премести в Маями заедно със семейството си. Същата година, в телевизионно интервю той заявява, че единственото решение за Венецуела е убийството на президента Уго Чавес.

Източник: en.wikipedia.org/wiki/Orlando_Urdaneta