Телма Бирал (Thelma Biral)

Дата на раждане: 17 Декември 1941 г.
Зодия: Стрелец
Месторождение: Буенос Айрес, Аржентина
Семейно положението: омъжена
Съпруг/а: Оскар Педемонти (Oscar Pedemonti) от 1963 година
Деца: Бруно и Мариела

Рейтинг:  9.50  (6 гласа)

влезте или се регистрирайте за да гласувате

Телма Бирал е аржентинска актриса от театъра, киното и телевизията. Родителите ѝ са италиански емигранти, които са пристигнали в Аржентина в търсене на по-добър живот. След раждането на Телма, семейството се премества в Монтевидео, Уругвай. След 1945 година заживяват в Серо, Уругвай. Там Телма учи в италиански колеж. От съвсем малка учи декламация при преподавателката си Нела Кало (Nela Calo).

На 12-годишна възраст е истинска професионалистка в изразително четене и рецитиране, поставяйки собствени спектакли като организира съучениците си. Като вижда един такъв спектакъл, Орестес Кавилия (Orestes Caviglia) я съветва да се запише в школа по драматично изкуство. След като завършва школата, тя е наета от Националния комедиен театър на Уругвай. Докато работи като актриса в комедийния театър, Телма се запознава с актьора Оскар Педемонти (Oscar Pedemonti), който по-късно ѝ предлага брак.

По това време, Телма напуска Националния комедиен театър на Уругвай и заминава за Буенос Айрес, Аржентина. Там дебютира в театъра, а по-късно участва в телевизионни програми и се снима във филми, решавайки да не се завърне повече в Уругвай. Снима се в редица филми, а ролите си в много от тях получава награди.

През 80-те години, Телма Бирал е призната за една от най-успешните и популярни актриси в Аржентина.

През 90-те години става преподавателка на актьори и води групи в театъра.

Източник: www.thelmabiral.com.ar