Стената (1968) (A Muralha (1968))

Чрез семейството на Дон Браз Олинто, новелата разкрива факти около смутните времена, когато колонистите притежават земята, въпреки законите на Кралство Португалия и йезуитите, които се опитват да привлекат индианците на страната на католицизма, а индианците са били използвани като роби. Сблъсъците били ежедневие. „Стената" са наричали планините, които са се оказали на пътя на колонистите в търсенето им на нови земи и богатства.

Във фазендата Лагоа Серена, заобиколена от „Стената“ и изследвана от пионерите, живее Дон Браз – лидер на бунтовниците, съпругата му – Майка Кандида и техните деца: Базилея, Тиаго, Розалия и Леонел, който живее със съпругата си, Маргарида. Освен тях, там живее и една племенница – Изабел, и един индиански метис, Аймбе.

Около тези герои се върти и цялата история. Но всичко започва с пристигането от Португалия на племенницата на Дон Браз – Кристина, която се влюбва в Тиаго, въпреки културните различия и манталитета. Но младата португалка трябва да се бори с Изабел, дясната ръка на Дон Браз, която го придружава в неговите набези, едно момиче, което е било отгледано от семейство на индианци, в резултат на което се е превърнала в много свободолюбива и дива личност. Но най-големият сблъсък е предизвикан от Розалия, която се влюбва в лидера на завоевателите – авантюристът и предател Бенто Коутиньо.

Източник: pt.wikipedia.org/wiki/A_Muralha_(1968)