Истинска любов (Amor real)

Събитията в теленовелата се развиват през XIX век, във времена на дълбок романтизъм...

Матилде Пенялвер и Беристейн, се противопоставя на моралните устои на аристокрацията, към която принадлежи, като се влюбва в бедния войник Адолфо Солиса. Тя се надява, че нейният добър и справедлив баща, Иларио Пенялвер ще й позволи да се омъжи за него. В същото време майката на Матилде, Аугуста, обещава дъщеря си на богат мъж, който може да спаси семейството, което на границата на банкрута. Тази подходяща партия е Мануел Фуентес Гера. Той е благороден и красив млад мъж, който е наследил огромно състояние. Аугуста не обръща внимание на това, че Мануел е незаконно роден син на Хоакин Фуентес Гера, който е изнасилил едно бедно момиче и на скоро е признал Мануел като свой син.

Използвайки всички възможности, Аугуста и сина й Умберто вкарват в затвора Адолфо, а убеждават Матилде в това, че нейният възлюбен е вече женен и има деца. С разбито сърце, Матилде се предава и се съгласява да се омъжи за Мануел. Тя научава, че той е платил всички дългове на семейство Пенялвер.

Адолфо избягва от затвора и започва да търси своята любима, която тъкмо се е омъжила за Мануел. Отчаяният Адолфо намира Матилде и й обяснява как е попаднал в затвора. След като се заклеват във вечна любов, Адолфо и Матилде решават да избягат тайно, но Мануел успява да им попречи. Той откарва съпругата си в своето ранчо. Животът на Матилде става невъзможен. Тя не обича своя съпруг, ненавижда я Антония, дъщерята на бившия управител на имението, която е безнадеждно влюбена в Мануел.

През това време, след дълги издирвания Адолфо намира Матилде и планува да я отвлече като се представя за новия управител на имението. Мануел, който не разпознава в този непознат мъж възлюбения на своята съпруга, започва да симпатизира на Адолфо и се отнася към него като към приятел, дава му работата.

Независимо от усложнената ситуация Адолфо не може да не признае, че Мануел е добър, честен, благороден и справедлив човек. Със своето внимание, любов и добро отношение, Мануел постепенно успява да завоюва непокорното сърце на Матилде. Изведнъж тя си дава сметка, че чувствата, които е изпитвала към Адолфо, са изчезнали, а вместо тях се е появила истинската любов, любовта към съпруга й. Осъзнавайки, че не може да продължава по този начин, Матилде събира смелост и казва на Адолфо истината.

Дълбоко наранен Адолфо приема жестоката действителност и напуска имението в същия ден, в който Матилде съобщава на Мануел радостната новина, че чака дете от него. Но щастието на тази двойка не трае дълго. Мануел научава кой е бил новия управител и всичките му мечти умират на момента. Подробните обяснения на Матилде не убеждават Мануел. Той се чувства измамен и не може да прости на съпругата си. Той започва да се съмнява във верността на съпругата си и в своето бащинство, той изгонва Матилде от имението си. В своето отчаяние, Мануел се опитва да забрави жена си в прегръдките на Антония, което още повече отдалечава Матилде от любимия. Независимо от разстоянието, Матилде и Мануел продължават да се обичат, но трябва да се преборят с конфликтите и интригите на неприятелите си преди да се съберат да живеят щастливо...

Персонажите:

Матилде

Дъщеря на генерал Иларио Пенялвер и Аугуста Куриел. Матилде е красива, благородна и умна. Възпитали са я да вярва силно в Бог и в съответствие с моралните норми на времето. Матилде обожава баща си и обича семейството си. Тя получава добро образование. По-голяма част от времето си тя прекарва в занимания в градината. Тя уважава родителите си. Знае какво иска от живота. Тя се влюбва в бедния войник Адолфо Солис, но й се налага да се омъжи за друг мъж, водена от интересите на семейството си.

Адолфо

Произлиза от бедно семейство и е привикнал с лишенията. Адолфо е завършил военно училище. Той се влюбва в Матилде и се среща с нея, независимо че нейното семейство го отхвърля като кандидат за ръката й, защото няма наследство.

Мануел

Незаконен син на земевладелец и селянка. Той прекарва детството си в имението на баща си и контактува с него като с господар. На 14 години, кръстникът му, свещеник в района, го изпраща в училище за сираци. Благодарение на своето трудолюбие и способности, Мануел успява да стане лекар. След няколко години той е официално признат от баща си, който се нуждае от наследник, след като съпругата му и законните му деца са починали.

Антония

Дъщеря на управителя в имението на Мануел. Тя е образована и след смъртта на баща си остава да работи в имението. Независимо от своята образованост и красота, Антония не може да се омъжи за Мануел, защото двамата принадлежат на различни социални класи. Въпреки всичко тя не престава да се надява. Използвайки всякакви интриги, тя става любовница на Мануел.

Аугуста

Майка на Матилде и Умберто. Тя е консервативна, пресметлива и предпазлива. Като млада отхвърля любовта, за да се ожени за мъж с пари, който е много по-възрастен от нея. Тя много обича децата си, по свой си начин. Аугуста е много толерантна към сина си, но с Матилде постъпва така, както смята за необходимо. Най-важното за Аугуста е престижа на семейството, който може да запази, по нейното мнение, благодарение на добро материално положение.

Умберто

Брат на Матилде. Той е типичен младеж за времето си. Той смята, че да работи е унижение за него. Той се жени за Хосефина, за да се сдобие с богатство и да замине за Европа. Неговите слабости са хазарта и жените. Цинизмът на Умберто, присъщ на хората от неговия кръг, е само една обвивка. Трудностите го променят, а добрият човек, който живее в него излиза и се показва на всички.

Пилар

Приятелка на Матилде и сестра на Ренато, приятелят на Умберто. Тя е омъжена за Рамон Маркес и има дете. Тя разчита за всичко на съпруга си и критикува романтизма на Матилде и желанието й да се омъжи по любов. Тя възприема секса със съпруга си като задължение и не очаква никаква наслада.

Сиксто

Приятел на Мануел. Той принадлежи към средната класа. Той е добър, честен и винаги готов да помогне на Мануел с всичко. Влюбва се в Антония.

Ренато

Приятел на Умберто. Той произлиза от богато семейство, живее с парите на родителите си и нищо не прави. Той е образован, но води разпуснат живот. Той е способен да извърши подли неща, но е много добър с хората, които обича.

Отец Урбано

Свещеник в района. Мануел е под неговата опека от много малък. Той изпраща Мануел да учи в религиозно училище, за да го защити от баща му. Той често разговаря с Мануел и му дава полезни съвети.

Росарио

Майка на Мануел, бедна и обикновена жена. Когато е била млада, богат земевладелец се е възползвал от нея, в резултат на което се ражда Мануел. Заради тежкото си материално положение е била принудена да остави сина си при свещеника и заминава да работи в северните части на страната. Тя работи в различни къщи като прислужница или готвачка, докато обстоятелствата не я принуждават да продава тялото си. След като спечелва достатъчно пари, тя се връща в селото. Синът й е пораснал вече, получил е наследството на баща си и се е оженил за красива аристократка. Росарио решава да не разкрива пред Мануел истината, а предпочита да започне работа в дома му, с едничката цел: да бъде близо до него.

Иларио

Генерал на военна дивизия, баща на Матилде и Умберто, съпруг на Аугуста. Той е напуснал службата си заради здравословни проблеми, но също така и заради несъгласието си с политиката на губернатора Мигел Баранда. Иларио е благороден и умен, но има слаб характер. Той се отнася меко с Матилде и много строго с Умберто. Иларио съжалява, че синът му не е тръгнал по неговите стъпки.

Хосефина

Богата наследница и стара момя. Тя е романтична и мечтае да срещне мъжът, който ще разбуди страстите й. Тя успява да се избави от своята неувереност и да стане привлекателна жена. Влюбва се в Умберто. Наивността, добротата и любовта й го принуждават да обърне внимание на Хосефина и с времето да се влюби безкористно в нея.

Мариана

Красива французойка, рафинирана, интелигентна, кокетна и привлекателна. Тя е отгледана в приют за сираци, от където я вземат роднините на Хоакин Фуентес. Мислейки, че никой няма връзка с Хоакин, тя пристига в Мексико и се обявява за племенницата му Мари Де Ла Роке. В Мексико тя научава, че Хоакин е починал и цялото му наследство е останало за Мануел.

Ив

Образован лейтенант и племенник на истинската Мари де ла Роке. Той разбира, че французойката се преструва на истинската Мари, но нищо не казва на Мануел и се съюзява с Мариана, за да вземе богатството на Мануел.

Дамяна

Бавачката на Антония. Тя винаги е работила за богаташи и се чувства едва ли не аристократка. Тя е лицемерка и завистница, голяма интригантка.

Амадео

Човек с принципи, силен дух, идеалист. Той е женен и има две деца.