Цветът на греха (Da cor do pecado)

Пако и Аполо са двама души, които много си приличат на външен вид и в същото време са напълно различни. Пако е затворен в себе си, постоянно размишлява за смисъла на живота, а Аполо е неговата противоположност. Пако е израснал в разкош в имение като единствено дете в семейството си, а Аполо е израснал с четиримата си братя, с които се е налагало да поделя оскъдния доход на семейството. Те никога не са се срещали и нямаше да се срещнат, ако съдбата не се намесва и техните пътища се пресичат.

Син и баща

Пако е ботаник, влюбен в професията си. Той води спокоен живот, причисляващ се към средната класа на Рио ди Жанейро. Освен това, той е единственият наследник на огромно състояние, но това не му е по сърце като на баща му, Афонсо Ламбартени, който е изградил огромна империя. Именно заради това той не вниква в семейния бизнес и няма никакво желание да се занимава с него. Афонсо винаги е поставял на преден план своите амбиции, вследствие на което няколко компания от югоизточна Бразилия, където е освободил място за своите заводи.

Пако е постоянно в конфликт с баща си, който иска да привлече единствения си син на своя страна. Тъй като Пако е решил да стане напълно независим, Афонсо не знае с какво се занимава сина му. Единственият му източник на информация е Барбара, амбициозната годеница на Пако, която работи в семейната компания.

В живота на Афонсо има две трагедии. Първата е свързана с това, че той често отсъства от дома си и не е обръщал достатъчно внимание на покойната му вече съпруга, Силвия. А втората е, че не поддържа никакви отношения със сина си. Пако е пълна противоположност на Афонсо: той е справедлив, щедър, етичен и въобще не приема идеите на баща си. Афонсо се унижава и отива при Пако, за да го умолява от време на време да го посещава. Единственият му син за него е смисъла на живота му и накрая започва да му се възхищава, особено заради това, че парите за Пако нищо не означават.

Пако и Прета

Съдбите им се пресичат в североизточната провинция Мараньяо, където Пако отива да прави изследвания на лечебни треви. Пристигайки в град Сан Луис, Пако отива направо в историческия център и вниманието му е привлечено от танцуваща чернокожа красавица. След това той попада на група, която търгува с различни видове лекарствени треви и научава, че тя принадлежи на същото момиче, чиято красота и жизнерадост го поразява.

Очарован от това, че освен от танци, тя разбира и от билки, той я моли подробно да му разкаже за дейността си около продажбата на билки. Отначало Прета много внимателно се отнася към неговия внезапен интерес към стоката, но след това разбира, че него го интересува само от гледна точка на науката. Тя се упокоява. Така започват техните отношения. Те се опознават от близо, а след време и се кълнат във вечна любов. Изгарящ от страст по Прета, Пако се връща в Рио, за да скъса с Барбара и да започне нов живот с любимата си.

Ужасната Барбара

Барбара е алчна млада жена, чиято единствена цел в живота е да бъда богата. Много млада среща Пако и веднага решава, че трябва на всяка цена да се омъжи за милионера и да подели с него състоянието му. Но въпреки всичко това сърцето й принадлежи на друг човек, Каике, фотограф, специализирал се в областта на светската хроника. Тяхната връзка продължава много години.

Пако не изпитва нищо специално към годеницата си, както и към която и да било друга (преди срещата му с Прета, естествено). Може би именно заради това не забелязва и подлия характер на Барбара, въпреки че тя винаги се държи с него като верен и предан приятел. При всеки удобен случай, Барбара взема подаръци и съобщения за Пако от баща му, опитвайки се да го убеди да бъде по-мил с Афонсо.

Пако решава да скъса окончателно с бившата си годеница и да се върне при Прета. Но при опита си да изпълни тази сложна задача и да съобщи на Барбара, че всичко между тях е приключило, той поучава много неприятна изненада - тя му съобщава, че е бременна (както може да се очаква, това дете е на Каике). Пако е в шок и измисля, че трябва да се върне в Мараньяо, за да завърши работата си. Това предизвиква подозрение у Барбара и тя решава да провери в какво се състои работата. Отивайки на мястото, тя научава за любовния роман на своя годеник с негърка. Тя осъзнава, че това може да провали нейните планове и за това решава да раздели двойката. Тя се появява в дома на Лита и разказва на Прета, че Пако е неин годеник, който я е изоставил сама с детето им в Рио де Жанейро.

Семейство Сардиня

Голямото семейство Сардиня се оглавява от Едиласия - вдовица, отгледала пет сина: Аполо, Улисес, Тор, Дионисио и Абелардо. Всички те са възпитани в духа на борбата, като синове на Наполеао Сардиня, почитаемият им баща. Едиласия се е опитала да направи от синовете си истински борци, достойни продължители на идеите на нейния покоен съпруг. Задължава ги всеки ден на правят физически упражнения, храни ги здравословно и с така наречената "вълшебна супа", която придава супер сила, но чиято рецепта се пази в строга тайна.

Вече големи, братята Сардиня продължават да се държат за полата на майка си. Те постоянно се карат помежду си, но само Едиласия успява да въдвори в дома ред и спокойствие. Това семейство има още един член: кучето Витамин, което постоянно критикува своите господари.

Персонажите:

Пако Ламбертини

Единствено дете в семейството си. Майка му е починала, когато той е бил на 5 години и го е възпитавал неговия баща - милионера Афонсо Ламбертини. Единствен наследник на едно от най-големите състояния в страната, той отказва да приеме парите на семейството и да участва в бизнеса на баща си. Не одобрява методите, с които е създадена империята му. На Пако не му харесва това, че баща му е преминал през много хора и е изсякъл много гори, за да освободи място за своите заводи. Пако е ботаник, който предпочита обикновения живот на средната класа. Въпреки че е голям романтик, Пако никога не се е влюбвал истински, независимо че има връзка с Барбара. В началото на сериала, той отива в Мараньяо, където среща любовта на живота си Прета. Отношенията между тях се развиват много бурно, въпреки интригите на Барбара, която трови живота им. Най-накрая, Пако претърпява самолетна катастрофа, но успява да се спаси; след като не откриват тялото му, обявяват го за мъртъв. Самият Пако смята, че това е единственият начин да започне нов живот.

Барбара

Главната отрицателна героиня. Умна, сексуална и прикрита, готова на всичко, за да постигне своите цели. В детството й са се отнасяли с нея като с истинска принцеса, но след фалита на родителите й, на нея й се е наложило да потърси други пътища, за да успее в живота. Тя дълго време се среща с Пако, въпреки че не изпитва никакви нежни чувства към него, а точно обратното, презира го заради неговата мекушавост. Тя просто "инвестира" в техните отношения, очаквайки финансова облага. Тя обича Каике, който по съвместителство, се явява и неин съучастник. Барбара започва работа в корпорацията Ламбертини, за да е по-близо до бъдещия си свекър Афонсо. Играе ролята на добрата годеница, но се опитва да съблазни бащата и сина, не и безплатно. Твърдо е решена да се омъжи за Пако и е готова на всичко, за да отстрани препятствията по пътя си. Като разбора, че Прета може да провали плановете й, тя не жали сили, за да я раздели с Пако. След нещастния случай с годеника й, тя ражда син Отавио и се възползва от финансовата подкрепа на Афонсо, като при това не афишира отношенията си с Каике.

Прета ди Соуза

Красива млада жена, с прекрасен характер, жизнерадостна и романтична. Отгледана е от майка си и никога не е виждала баща си. Независимо от всички трудности, тя не пада духом, винаги открива положителните неща в живота. От малка помага на майка си, която търгува с билки в един малък павилион в центъра на Сан Луис. В свободното си време обича да танцува с приятели или да разговаря с най-добрата си приятелка Елиньо. Също като Пако, тя никога не се е влюбвала истински, въпреки че е излизала с музиканта Додо. След като се запознава с Пако, Прета го смята за мъжа на живота й. Тя започва да се среща с него, независимо от негодуванието на майка си, която не вярва в добрите намерения на младежа. Прета страда заради Барбара, която успява да я раздели с Пако. Като научава новината, че Пако е починал при самолетна катастрофа на път към Рио, тя изпада в дълбока депресия, от която успява да се избави след като научава, че чака дете. Тя решава да отгледа сама сина си Раи с помощта на майка си и на Елиньо, без да съобщава на семейството на Пако.

Каике Оливейра

Любовник на Барбара и безумно влюбен в нея. Заради нея е готов на всичко, дори да й помага в съмнителните й интриги, например, опитите й да раздели Пако и Прета и да мълчи за това, че Отавио е негов син. Каике е фотограф и живее благодарение на своите снимки, които прави за светската хроника. Той се надява до края, че отношенията му с Барбара ще станат напълно законни, но дълбоко в душата си знае, че тя не би рискувала заради него извоюваното богатство.

Аполо Сардиня

Първият и най-любимият син на Едиласия. Той е симпатичен, умен и очарователен млад човек. Обича спорта и свадите. В началото на сериала той имам връзка в Тина, но след това тя се събира с Тор. Разочарован от живота в Рио де Жанейро, той приема предложението на брат си Улисес и заминава на морско пътешествие покрай бреговете на Бразилия в търсене на пари и работа. Заедно с брат си се устройва в градче близо до Мараньяо, където намират приятели и откриват школа по самоотбрана. Освен това, Улисес и Аполо вземат под аренда една лодка и организират превоз на хора. При едно от тези превозвания, Аполо претърпява авария и изчезва в морето.

Улисес Сардиня

Вторият син на Едиласия. Въпреки планините мускули и забележима външност, Улисес има невероятен характер. Той е добър както в битките, така и в любовта. Много е привързан към семейството си, особено към по-големия си брат Аполо. Улисес е талантлив спортист: в борбата, в сърфинга, алпинизма и фехтовката. Пробвал е много неща в живота си, но от бизнес разбира малко и накрая затъва в дългове, след като прави скъпи подаръци на любимата си Вера. Тайно от семейството си той е принуден да обяви фалит. След като научава за това, Вера къса с него. Загубвайки своите илюзии, Улисес тръгва с брат си Аполо.

Моа Насименто

Родена сърфингистка. Изкарва си прехраната като изрисува дъски и във всяка свободна минута се спуска по вълните. На плажа се запознава с Тор и Дионисио, но не им се доверява много.

Елиньо

Най-добрия приятел на Прета. Персонаж с малко комедиен оттенък, много забележителна личност в Сан Луис. Изкарва си прехраната като се прави на ясновидка, медиум и т.н. Мами своите клиенти, че се свързва с умрелите им роднини и се преструва добре, че вижда бъдещето. Преди да приеме нов клиент, тя прави обстойно разследване за него и събира информация с помощта на верния си помощник Сезиньо. Много често Елиния се сприятелява много с клиентите си. Освен това някой от клиентите си лекува с билки, които взема от Прета. Въпреки че е мошеничка, Елиния има много чисто сърце, щедра и благородна е. Голяма част от спечелените пари тя дава на бедните и помага на всички. Ако чувства жал към някой клиент, не му взема пари. Ако хареса клиента си, тя му казва само хубави неща, но ако не е така, говори му само лоши неща. Всъщност Елиния ужасно се страхува от духове и преди сън се моли някой от тях да не се яви наистина. Ще помага и на Прета да отгледа Раи.

Афонсо Ламбертини

Баща на Пако. Много умен, образован, но с пълна липса на чувство за хумор. Афонсо наследява от родителите си неголям бизнес и за 30 години се превръща в един от най-влиятелните и богати хора в Бразилия. В дома си той е привърженик на строги морални принципи, но в бизнеса не се спира пред нищо, за да осъществи своите планове. Съпругата му е починала преди много години и след това не се е женил. Когато остава сам, Афонсо насочва любовта си към единствения си син. А след като научава за гибелта на Пако, той не намира смисъл в живота си и се затваря сам в къщата си. Дори раждането на внука му Отавио не може да го спаси от депресията. Той зацикля в своята печал и чувството си за вина за това, че синът му е починал без да разбере колко много го обича.

Едиласия Сардиня

Главата на семейството. След смъртта на съпруга си, Наполеао Сардиня, легендарен майстор в бойните изкуства, Едиласия и петте й сина стават продължители на семейните традиции. Мама Сардиня, както я наричат, е предана на своето семейство и приятелите си жена. Тя помага на своите синове като продава сандвичи и сокове в палатка на плажа. Нейните деца са гордост за нея. Тя се опитва да ги възпита така, както би се харесало на съпруга й: да водят здравословен начин на живот, да балансират храненето си и да се занимават със спорт. Едиласия ги глези и въпреки че те са пораснали, не се отделят от полата й. Покойният Наполеао е измислил куп забележителни рецепти и диети, при които се смесват много необичайни съставки. Едиласия щателно пази тайните му и за това никого не гощава в дома си, само синовете й се наслаждават на "вълшебните" ястия. Особено яростно пази в тайна една супа на Наполеао, "чудесната" супа, която зарежда човек с невиждана енергия...

Вера Кампус Содре

Майката на Барбара. През 70-те години е била много красива и точно тогава е хванала Едуардо, който е бил по онова време най-изгодния мъж, наследник на голямо състояние. Те се женят, ражда се Барбара и са били много щастливи. Но техните отношения се развалят, когато Едуардо загубва всичко. Те решават да се разведат, но продължават да живеят в един апартамент: единствената им собственост, която не е взета от кредиторите им. Вера не притежава никакъв особен талант или професионални навици; единственото, което може да прави е да украсява места за тържества. Независимо от възрастта си, Вера си остава интересна жена, способна да плени един мъж: в нейната мрежа попада Улисес, с когото тя има връзка, но не влага особени емоции.

Едуардо Кампус Содре

Бащата на Барбара. Преди време е бил богат наследник на аристократично семейство. Преди да фалира Едуардо постоянно се появява в списанията, срещал се е с най-красивите жени и даже с няколко световни звезди, които са посещавали карнавала в Рио. Винаги е водил кралски живот и не се е притеснявал за парите. Имал е финансов-консултантска компания, в която никога не се е появявал. Постепенно е пропилял наследството си и е заложил собствеността си. Когато Едуардо се изправя пред фалита, неговият брак се превръща в кошмар и всичките му приятели го изоставят.между Едуардо и Вера има много комични ситуации в сериала. Тъй като няма къде да отидат, те са принудени да живеят под един покрив. Живеят благодарение на тайното разпродаване на вещите, които са успели да скрият от кредиторите и получават ежемесечна издръжка от Барбара.

Доня Лита

Майка на Прета, много жизнерадостна жена. Не унива и не се предава, независимо от страданията си. Финансовите проблеми и възпитанието на дъщеря си й дават сили за живот. Готви прекрасно и знае всичко за билките. Тя се противопоставя на романа между Прета и Пако, защото не вярва, че богаташкото момче от Рио може наистина да обикне обикновено момиче. Но да прекрати техните отношения така и не успява. След "смъртта" на Пако, тя помага на Прета да отгледа сина му.

Жермана

Гувернантка в дома на Ламбертини, която се грижи и възпитава Пако след смъртта на майка му. Много уважава Афонсо и е единствения предан приятел. Обича Пако като собствен син. Той й доверява своите планове и съмнения, разказва й всичко, което не може да каже на баща си. Тя пази голяма тайна около произхода на Пако. Жермана е сред малкото хора, които поставят под съмнение "добрите" намерения на Барбара и има подозрения кой в действителност е баща на Отавио.

Фелипе Гарсия

Най-добрият приятел на Пако, дясната ръка на Афонсо в компанията. Син е на Лаура и Итало, приятел на Афонсо от детинство, който работи като негов личен шофьор. Фелипе е талантлив бизнесмен и работи в корпорацията от малък. Тъй като Пако не се интересува от бизнеса, Фелипе е истинския приемник на Афонсо в управлението на компанията.

Итало Гарсия

Личният шофьор на Афонсо и негов приятел от детинство. Но докато Афонсо става милионер, животът не е толкова благосклонен към Итало. Той е примерен съпруг и баща, опитва се сам да плаща за образованието на Фелипе.

Лаура Гарсия

Съпругата на Итало и майка на Фелипе. Работи като фризьорка в импровизиран салон в собствения й дом. Много се гордее със сина си, който успява да постигне нещо в живота, за разлика от баща си. Независимо от всичко, Лаура е много щастлива с Итало.

Тор Сардиня

Шампионът на семейство Сардиня. Вторият сина на Едиласия, най-силният от всички. Започва да излиза с Тина, след като тя скъсва с Аполо. Той всява страх на улицата, дори омраза, но в дома си, той се подчинява на майка си, която си позволява дори да наказва. Може да плаче като дете, ако майка му не му прости. Брат му Дионисио го копира изцяло.

Дионисио Сардиня

Четвъртият брат. Сянката на Тор, винаги върви след него навсякъде. Копира го чак до нелепост. Зад маската на "мачо" Дионисио крие много романтична натура. Той се влюбва в Тина, приятелката на Тор и се надява да го победи в бой, за да отиде тази красавица при него.

Тина Фушс

Тя е кралицата на плажа и на тепиха. Борците се бият за нея на ринга, както за трофей. Винаги следва своите принципи да се среща само с победителите. Именно заради това и напуска Аполо, когато той изгубва мач с Тор и започва да се среща с брат му. Тина работи в палатката на Едиласия, докато Мама Сардиня не изяснява каква е: причина за караници между синовете й.

Абелардо Сардиня

Най-малкият син на Едиласия. За разочарование на майка си, той винаги е бил много мекушав, за разлика от братята си. Той мечтае да стане стилист, въпреки че е наясно, че цялото семейство ще е против. Абелардо не обича да участва в постоянните боеве на братята си, но много добре владее изкуството на самоотбрана и може да се защитава от нападките на Тор и Дионисио.

Сезиньо

Асистент на Елиния и й помага да лъже хората, докато разиграва сеансите си. Той раздава рекламни брошури по улиците и привлича клиенти. Елиния постоянно се оплаква, че Сезиньо понеже е много мързелив, никога не довършва нищо до край, което му се нарежда.

Додо

В началото на сериала той е приятел на Прета. Певец в група, свиреща реге в Сан Луис. Крайно нерешителен и податлив, влюбен в Прета без да има дългосрочни намерения. Много лесно се поддава на Барбара и й става помощник в осъществяването на плана й да раздели Пако и Прета.

Отавио Ламбертини

Син на Барбара. Нейната бременност е начина й да сложи ръка на състоянието на Ламбертини, но Отавио никога не е получил истинска обич от майка си. Заради нетърпимостта си към детето, Барбара го превръща в проблемно, тъжно и самотно момче. За него се грижат детегледачки и много рано тръгва на училище. Отавио е официално обявен за син на Пако, въпреки че в действителност неговия баща е Каике. От своите близки той не получава нито любов, нито внимание. Афонсо след непрежалимата смърт на сина си, с много трудности общува с внука си. А баба му, Вера, също не се интересува особено от него, а вижда в него само начин за получаване на пари. Единственият, който се опитва да обърне внимание на детето е Каике, но Барбара прави всичко възможно да му пречи.

Раи ди Соуза

Син на Прета и Пако. Весело момче със силен характер. Прета много го обича и пред нищо не се отказва, независимо от финансовите затруднения. Както и майка си, Раи много рано се научава да се бори за живота си. Той свири добре на барабан, рита топка и винаги помага в домакинството. Момчето има голямо желание да научи повече за баща си, но Прета не говори много за него и дори не му казва, че Пако е починал.

Сал

Беден мечтател. Избягва от дома още дете и никога не се е връщал. Чисти обувки по улиците. Сал е умел сърфингист, но няма пари, за да си купи дъска, а това е най-голямата му мечта. Моа го съжалява и го приема за помощник.