Бандитката (La Bandida)

Историческа справка:

Марина Аедо (Marina Aedo), по-позната като Грасиела Олмос (родена в Касас Граднес, Чиуауа на 10 декември (?) 1985  - умряла на 31 май 1962 година в град Мексико), е била борец, трафикант по време на мексиканската революция. Проститутка и сводница в след революционно време в град Мексико. Също така е авторка на песни и от двата периода. Нейната история е описана в романа „Бандидката: Най-властната проститутка в историята на Мексико“ от авторката Магдалена Гонсалес Гамес (Magdalena González Gámez).

Важна фигура в мексиканската култура, по-специално – нейният принос в музикалната сфера, в която се откроява с песните „El Siete Leguas“ или „Siete Leguas“, както и „El corrido de Durango“, и много други. Освен това е имала много контакти и приятелски отношения с известни личности от политическите и културните кръгове в Мексико и Латинска Америка като Агустин Лара, Алваро Карийо, Хосе Алфредо Хименес, Мигел Алемна Валдес, Диего Ривера, Пабло Неруда, Луис Кастро, Силверио Перес.

Историята:

Смятана за непокорна и упорита, главната героиня в историята не понася несправедливостта и още по-малко идеята, че жените са родени, за да служат и слушат мъжете. И въпреки че, както изглежда, съдбата ѝ е предначертана, тя успява да я промени.

В течение на годините и с житейска история, изпълнена със силни лични преживявания, момичето пораства и се превръща в една от най-властните и мощни жени в Мексико, наричайки се Грасиела Олос, а повечето избират да я наричат Бандитката.

В своя път тя преминава през всичко: прислужница, сираче, революционерка, крадла, комраджийка, трафикантка, певица, композиторка и накрая – собственица на най-големия и популярен публичен дом в град Мексико.

Никога не си е представяла безкрайните препятствия и изпитания, на които животът ще я изложи, а още по-малко как това скромно момиче ще се превърне в голямата Грасиела Олмос – Бандитката, една от най-влиятелните жени в областта на мексиканските политика и изкуство.

Източник: https://es.wikipedia.org/wiki/Graciela_Olmos , https://en.wikipedia.org/wiki/La_Bandida_(TV_series)