Перичоли (La Perricholi)

Микаела Вийегас и Уртадо е дъщеря на Хосеф Вийегас и Тереса Уртадо де Мендоса. Хосеф е незаконен син на благородник и е изгубил голямо състояние пари при земетресението през 1746 година. Освен това, заради пороците си е заложил къщата и дъщеря си и Хосе Перфекто де Салас ги е спечелил на игра.

След случилото се, Хосеф Вийегас се е самоубил, а Микаела попада в ръцете на Перфекто де Салас, който ѝ демонстрира своето желание, като става първия мъж в живота ѝ и нарежда да пратят в затвора приятеля ѝ, Родриго Кастеянос.

По това време, Микаела отива при секретаря на Вицекраля и му обещава да бъде с него, ако ѝ помогне да дебютира като актриса. Докато Микаела влиза в театъра с директора Маса, Родриго Кастеянос е затворен по подозрения, че работи като шпионин.

Седмици по-късно, Вицекраля – Мануел де Амат и Хуниет, пристига в Лима и същата нощ присъства на театрална пиеса, в която Микаела участва и се влюбва безумно в нея. Двамата започват връзка, която Маркизата Франсиска де Алтамирано и Хосе Перфекто де Салас се опитват да разрушат на всяка цена.

Междувременно, Родриго избягва от затвора, отправя се към Канта и открива богатството на Атахуалпа, с помощта на което се връща в Града на Кралете, представяйки се за благородник, самоличност, която го предпазва, докато замисля и пуска в ход своето отмъщение срещу онези, които са го пратили в затвора.

Минават месеци и Родриго се сгодява за Роса Мария де Алтамирано, с която заедно се захваща да отмъсти на онези, които са го осъдили. Убива Оидор Доминго де Орантия и Алберто, прокурорът Атанасио Ортис де Форонда, Хервасио и шерифа Пулидо. Накрая убива Хосе Перфекто, отвеждайки го при едни прокажени.

По онова време Микаела ражда дъщеря от Вицекраля, но той не знае за съществуването ѝ. За нещастие, детето се ражда мъртво. Микаела спомага за изграждането от Амат на красиви сгради по време на управлението му...

Източник: es.wikipedia.org/wiki/La_Perricholi_(telenovela)