Борбата на Пола (La Pola)

Нова Гранада, началото на XIX века. В тази епоха има само две възможности: да бъдеш реалист или патриот. Живее се в истинска борба за власт, която води след себе си много последствия, несправедливости, хиляди сълзи, екзекуции и война. На този фон се заплитат един от най-невероятните истории, защото хората изживяват всеки ден като че ли им е последния.

В този контекст се развива историята на Пола – истински див звяр... мечтателка, изпълнена с идеали и с желание да е бори за свободата... жена, изпреварила времето си, в което преобладаващия мачизъм пречи на жената да има глас или право на изказ.

В една епоха, в която любовта все още е вечна и когато една целувка означава всичко, Пола изживява една бурна, болезнена и страстна връзка с Алехо Сабараин – един забранен за нея мъж във всяко едно отношение, тъй като той е от испанско семейство, от друга класа, с друг цвят и освен това е на страната на Короната. Накратко казано – една връзка, която се възприема като грях. Но привличането е толкова силно, че двойката се опита да е отдаде на любовта си без да ги интересуват от препятствие, неизбежно водещо до смърт.

Персонажите:

Поликарпа Салавариета Риос - Пола

Най-голямата героиня, свързана с независимостта на Колумбия. С тъмна кожа, красива и чувствена. Не се е родила героиня, просто обстоятелствата я правят такава. Смела, дръзка, импулсивна, но също така тя е много човечна, пълна с грешки, противоречия. Не си мълчи за нищо и се бори до смърт (качество, което понякога е недостатък). Изпълнена със страст и по същия начин живее живота си. Принудена да се откаже от това да бъде майка и съпруга, за да изпълни съдбата си. Напълно разбира какво означава „цената на свободата“. Разликата между Пола и другите жени е в това, че докато другите учат, че за да бъдат жени, трябва да си намерят съпруг, да са покорни, да свият свое гнездо, Пола следва инстинктите си, преследва тръпката в живота.

Алехо Сабараин Рамос

Годеник на Пола. Справедлив, етичен, образован, честен, кавалер и с благородно сърце. Има такова лице, заради което всяка жена би искала да я защитава. Начетен, той има познания за това как е устроен света. Много религиозен, той знае, че да се замесва с метиси е грях, незаконно и забранено от Бог. Но въпреки че е сгоден за Мария Игнасия, Пола го подлудява – нейната кожа, нейната уста, нейния аромат го изкарват от релсите. Когато е далеч от нея, Алехо може да възвърне самоконтрола си и да си даде сметка, че допуска грешка. Но когато е заедно с нея, това е невъзможно. Баща му го бие постоянно, защото не понася неговата слабост. Той иска да го обича и да го цени, както прави с брат му Леандро, но заради характера му, това изглежда невъзможно.

Мария Игнасия Валенсия

Вечната годеница на Алехо Сабараин. Девствена, нежна, женствена, болнава, сладка, инфантилна и незряла. Тя е богата дъщеря на креоли (висша класа от местното население в европейските колонии, най-вече испаноговорящи), която се определя като „100% бяла жена“ от епохата с типичното религиозно и традиционно образование, със стандарти и ограничения. Родителите ѝ милеят за нея. Мечтае за брак, деца, да бъде добра съпруга и да е посвети на семейството си. Вярва, както е нормално за епохата, че е създадена да бъде покорна и подчинена на избрания мъж. Това, което представлява Мария Игнасия, е точно обратното, което е Пола. Двете са противоположни полюси. Не е интригантка, но любовта и правото, което мисли, че има над Алехо, я прави способна на всичко.

Хуан Самано и Урибари

Военен. Маршал на Нова Гранада. Вице-крал без скрупули, похотлив и амбициозен. Мечтата му цял живот е била да бъде Вице-крал. Обича хвалебствията, славата, парите. Куц и прегърбен, той изглежда страшно. Определя се като груб военен, със своенравен характер, сприхав, заядлив и много жесток с бедните патриоти. Циничен, малко объркан, поради което действа като побъркан. Отличен актьор. Ако се наложи, може да е престори на тъжен, дори да пусне някоя сълза. Краен расист, той мрази американците, но си пада по американките без оглед на цвета им. Говори лошо зад гърба на хората, дори за шефовете си.

Антонио Нариньо

Предвестник на Независимостта (който отбелязва пътя). Избран за колумбиец на всички времена. Интелектуалец по желание и военен по необходимост. Честен, образован, страстен, силен и много умен. Той е бял персонаж, без задни помисли. Много смел до степен на лудост. Мечтател, който има собствен свят в главата си. Закален в страданията, изживял тежка трагедия, което до някъде обяснява неговото желание да се бори до смърт с испанката хегемония. Винаги верен на своите принципи и приятели. Въпреки това, когато му загрее главата, той е способен на всичко.

Хорхе Тадео Лосано

Брат на Маркес де Сан Хорхе. Принадлежи на единственото благородническо семейство в Санта Фе, Тадео Лосано е чаровен, умен, забавен, с чувство за хумор, влюбчив, но непоносимо капризен и дори от части страхлив и отмъстителен. Вярва, че заради парите и титлите му, светът му принадлежи. Опитва да вземе всичко, което му се предложи. Харесва му да оспорва установените норми. Мечтата му е да стане Крал на Нова Гранада. Дори, когато става президент, започват да го наричат Хорхе I, но само за да му се присмеят.

Магдалена Ортега де Нариньо

Съпруга на Антонио Нариньо. Майка на децата му. Уважителна, домошарка, набожна. С благородно потекло, тя е свикнала с всякакви удобства, възпитана в съответни морални ценности. Наивна, покорна, слуша съпруга си и зависи изцяло от него. Като всички жени от епохата, не взема важни решения, нито що се отнася до нея самата. Мечтае да има спокоен живот, но всичко се променя, когато Нариньо я затваря. Остава без здрава почва под краката си, без пари, без опора, поради което не знае какво да прави. Това става причина да намрази съпруга си, но когато Нариньо я връща в дома ѝ, Магдалена разкрива какъв мъж е имала до себе си.

Катарина Салавариета

По-голямата сестра на Пола. Расистка, опортюнистка, завистлива, капризна, конформистка, като цяло – напълно различна от сестра си. Следва нормите на времето, приема да е омъжи без любов и да бъде вярна прислужница на съпруга си, само заради мечтата ѝ да се държат с нея като с „Доня“. След загубата на родителите си, тя е трябвало да поеме грижите за близките си, но няма нито призвание, нито желание да го прави. Животът се погрижва да ѝ предаде важен урок, което я принуждава да си задава въпроси. Това е любовта, която събужда чувствата ѝ, но превъплътена в онова, което най-силно мрази.

Доминго Гарсия

Най-добрият приятел на Хоакин, бащата на Пола. Благороден, работлив, мачист, набожен и научен да приема за нормално да издевателства над хора от по-нисша класа, все едно са негови роби. Търговец, който в миналото е бил бунтовник, но е забравил всичко от страх от репресивни мерки на Короната. Преструва се на блага овчица, която може лесно да бъде манипулирана, но зад това се крие жесток мъж, изпълнен с гняв. Влюбва се безумно в Катарина, сестрата на Пола, но чувства, че никога няма да може да я направи напълно своя. Любовта му към нея го подлудява.

Хулиано

Роб на Доминго Гарсия. Скромен, но с достойнство. Смел, добър син и всеотдаен съпруг. Работлив, изпълнителен, упорит, верен и лоялен. Знае, че е роб и трябва да се подчинява, но никога не забравя своята мечта за свобода. Сред малцината, за които предците и историята им има значение. Не се страхува да се противопоставя и да се бори за онова, в което вярва. За него, кръвните връзки са свещени. Въпреки неговите добродетели, любовта го кара да преосмисли живота си.

Хоакин Салавариета

Баща на Пола. Модерен революционер, работлив, отговорен, верен на принципите си. Необразован човек, но следвайки пулса си. В миналото е бил бунтовник и в настоящето работи с мулета, за да издържа семейството си. Страда заради дискриминацията и се опитва да възпита в този дух децата си. Обича съпругата си, въпреки че осъзнава колко са различни. Никога не е забравил предателството на бунтовниците и смъртта на техните лидери. Надява се децата му да е оженят за добри хора, с принципи, без значение техния цвят, произход или титли.

Мариана Риос

Майка на Пола. Защитничка, доминираща, набожна, отдадена на семейството си, но малко амбициозна. Няма благородно потекло, но кожата ѝ е бяла. Цял живот е мечтала да живее в Санта Фе, да има хубава къща и изтънчени предмети. Също така желае да задоми децата си за благородни хора или най-малкото с благородна кръв. Въпреки че обича Хоакин, се срамува от миналото му на бунтовник. Тя се опитва да заглуши тази революционна страст, за която е убедена, че все още живее в сърцето на съпруга ѝ.

Франсиско Хавиер Сабараин и Сан Висенте

Баща на Алехо и Леандро Сабараин. Занимава се със събиране на данъци. Испанец, краен расист, който приема американците за нищожества. В родината си, той принадлежи на скромно семейство, въпреки че в Америка се представя за голям господин, докато живее от парите и титлите на съпругата си. Амбициозен, интригант, мързелив, наслаждава се на добър живот, много умел в лъжите и измамите. Лицемер и ласкател, когато е в негова полза. Желае синовете му да станат военни, защото това може да им помогне в издигането в социалната стълбица. Гордее се със сина си Леандро, но изпитва срам от Алехо.

Леандро Сабараин

Единственият брат на Алехо. Очарован от военните. Сноб като баща си, който дълбоко в него събужда страх. Предпочита да живее в Испания. Гордее се с баща си, защото е силен и мъжествен (метросексуален мъж от онази епоха). Той притежава противоречива личност – обича брат си, но няма проблем да го предаде. Представя се за послушен и изпълнителен син пред баща си, но само за да разчита на него.

Гаспар Алонсо де Валенсия

Баща на Мария Игнасия. Много богат. Син на испанец и креолка. С принципи, добър баща и лоялен на Краля. Спокоен, но и неговият темперамент си има граници. По-малко амбициозен от Еусебия, съпругата му, но се оставя да бъде управляван от нея. Никога не е успял да се довери на Франсико, бащата на Алехо, въпреки че за да избегне проблеми със съпругата си, го толерира. Превръща се в патриот след като става свидетел на зверствата, извършвани от чистите испанци в Америка.

Еусебия Кайседо Сантамария де Валенсия

Майка на Мария Игнасия. Жена с двоен морал, но като цяло не е лоша. Иска да задоми децата си за испанци, тъй като е много амбициозна и се интересува много от това, което говорят другите. Защитава Алехо до смърт, способна е да го оправдае и извини, дори и за връзката му с Пола. Доминира над Гаспар, съпруга ѝ, което се засилва още повече, след като разкрива, че той е станал привърженик на патриотите.

Хосе Мария Аркос

Колега на Алехо Сабараин. Войник от Кампаня дел Сур. Влюбчив, нежен, чувствителен. Със съзнание на сноб, той знае, че не е толкова по-различен от по-голяма част от връстниците си. Той е омагьосан, както повечето мъже, от енигматичната красота на Пола.

Хосе Мария Карбонел

Той е част от креолите, но не се приема за такава, защото произходът му не толкова чист. Верен на принципите си и безусловен последовател на политическите идеи на Нариньо. Има огромно влияние над масите. Много първичен и се подчинява на страстите, поради което има много проблеми със съпругата си, която е леля на Нариньо.

Антонио Барая

Амбициозен и добър военен. Не притежава интелектуалните способности, нито каризмата на приятеля си Антонио Нариньо и това го разстройва. Въпреки че има много оправдания, той решава да предаде Нариньо в опита си да стане човек от неговото ниво. След това си дава сметка, че е сгрешил, но може да е окаже прекалено късно, за да си върне приятелството.

Камило Торес

Син на заможно семейство. Уважаван и с добри обноски. Не е военен, нито е опитва да бъде. Във всичките му решения, финансовите му интереси са на първо място. Дълбоко в себе си, не вярва, че Фернандо VII е способен да направи нещо, за да си върне Индиите (както са наричали през XIX век някои области от Азия).

Вице-крал Дон Антонио Амар и Барбон

Вице-крал на Нова Гранада. В миналото е бил велик военен, който се е борил срещу британците при Гибралтар. Пристига в Санта Фе през 1803 година като Вице-крал, когато вече е на 61 години. На 20 юли 1810 година е обявен за президент от събранието на Санта Фе, но селото не е съгласно и на 13 август заедно със съпругата си е изпратен в затвора.

Източник: www.canalrcnmsn.com , gacetadulceparaiso.blogspot.com