Без твоя поглед (Sin tu mirada)

В една бурна нощ се ражда красивата Марина привидно безжизнена. Бебето е поето от Дамяна, акушерката на селото, която няколко минути по-късно изражда здраво момченце, чиято майка за нещастие не оцелява. Дон Луис, бащата на Марина, от мига, в който се е оженил за Пруденсия, е решен да има син, който да продължи и прослави името Окаранса. По стечение на обстоятелствата, Пруденсия не може да забременее отново. Тази ситуация подтиква бавачката ѝ Ангустиас да убеди Дамяна да се възползва от семейството и бебето, което е останало сираче, представяйки момченцето като законното дете на Окаранса Арсуага. И така, Луис Алберто – голямата гордост на Дон Луис, израства в златна люлка и пътува в чужбина, където учи медицина.

Като по чудо, Марина оживява и израства щастлива, заобиколена от природата, а Дамяна се грижи за нея и я научава да опознае света по различен начин, защото е сляпа. Очарованието на Марина заради ведрия си характер, свежест и независимост, печели обичта на всеки, който се запознае с нея. В живота на Марина се появява доктор Исауро, който е омаян от вътрешната и физическата ѝ красота. Той решава да я вземе под опека и да я образова. Първото, което прави Исауро, е да я научи да чете и пиши на Брайл и така я запалва по четенето. По-късно, Исауро обучава Марина за асистент в медицинския му кабинет. Един инцидент предизвиква пожар в колибата на Дамяна, докато Марина е вътре. Без да мисли много, Исауро влиза, за да я спаси, но лицето му е обезобразено от пламъците. Приятния, внимателен и добре изглеждащ до този момент лекар, се превръща в огорчен и егоистичен човек. Допуска и се радва само на компанията на Марина.

Семейство Окаранса се завръща в ранчото. Пруденсия моли бавачката си да открие гроба на дъщеря ѝ. Ангустиас открива Дамяна, но тя отказва да разкрие истината. Когато е искала да им каже, че момиченцето не е умряло, те са заминали. Тя не е съгласна да им предаде Марина, тъй като в продължение на 20 години не са се сещали за нея. Марина има близък приятел – Торибио, който въпреки че е възрастен мъж, умът му е като на 8-годишно дете. Торибио я обожава и я съпътства в лудориите и игрите. Един ден, докато двамата се забавляват, Марина и Торибио са изплашени от изстрел. Торибио иска да се скрие и побягва, а Марина се сблъсква с Луис Алберто, когото упреква, че иска да убие, да я нарани и да изплаши животните, които нищо не са му направили. Алберто остава впечатлен от девойката и се опитва да се сближи с нея, но Марина не му позволява. Положението се променя един ден, когато Алберто обещава на Марина да не докосва никога повече оръжие, и двамата стават приятели.

Едно красиво чувство, което никой от тях не познава, се заражда у Марина и Алберто. Привличането е толкова силно, че при случайно приближаване, двамата се целуват по устните и от все сърце. Алберто реагира и се чувства ужасно, защото е годеник на Ванеса от няколко години. Той се извинява на Марина и ѝ казва, че това е било грешка, след което се сбогува. Марина не може да разбере как може това, което за него е грешка, за нея е било най-прекрасното нещо в живота ѝ. Напразно Алберто се опитва да се върне към обичайния си живот, но Марина вече е покорила сърцето му. Тогава Алберто решава да сложи край на връзката си с Ванеса. Това е нещо, което тя не може да приеме, а и е притисната от майка ѝ Сусана, която не иска да изгуби. Бракът между двамата е очакван и желан от двете семейства. Родителите на Алберто отхвърлят идеята синът им да се забърква с една сляпа селянка, която обиждат и унижават, вярвайки че преследва само парите им. Но любовта между Алберто и Марина е толкова силна, че стигат до крайност – да се оженят тайно. Разкриването на тайната предизвиква огромен конфликт, по време на който Дамяна разкрива истината за размяната на бебетата. Дон Луис не може да приеме, че има дъщеря и че тази дъщеря е сляпа. За това я отхвърля.

При разкриването на тайния брак между Марина и Алберто, Исауро побеснява и упреква Марина, че тя му принадлежи, защото винаги я е обичал, грижил се е за нея, обучил я е и дори е останал с обезобразено лице, след като я е спасил от пламъците. Марина, която винаги го е възприемала като баща, се развълнува силно. Исауро ѝ дава силно хапче под претекст, че иска да се успокои, но после използва неговото действие, за да я убеди, че я е направил своя. Малко след това, Марина открива, че е бременна и съобщава на Алберто. Двамата имат съмнение относно бащинството на детето. Марина се разкъсва от болка, но въпреки това се развежда с Алберто. Двамата продължават живота си разделени, но не престават да се обичат все така силно. Марина не е щастлива, когато се ражда Рафаел – моторът, който я кара да върви напред.

В болницата, в която работи Марина като медицинска сестра, се среща с доктор Рикардо Басан – виден офталмолог, който я убеждава да се подложи на операция. Хирургическата намеса има пълен успех. Първото, което вижда Марина, е Д-р Басан. Скоро открива, че Алберто е много близко, тъй като работи на същото място. Но Лукресия – новата годеница на Алберто, държи ситуацията здраво в ръцете си и прави всичко възможно, за да попречи двамата да възобновят връзката си. Това е в полза и на Рикардо, който се влюбва в Марина и ѝ предлага брак. Множество са препятствията, с които трябва да се справят, мнозина са против тяхното щастие, но огромната им любов накрая печели и те са щастливи със сина си Рафаел...

Източник: es.wikipedia.org/wiki/Sin_tu_mirada