Жозе Майер (José Mayer)

Пълно име: Жозе Майер Друмонд (José Mayer Drumond)
Дата на раждане: 3 Октомври 1949 г.
Зодия: Везни
Месторождение: Жарагасу, Минас Жераис, Бразилия
Семейно положението: женен
Съпруг/а: Вера Фажардо (Vera Fajardo) от 1975 година
Деца: една дъщеря – Жулия Фажардо (Julia Fajardo) родена 1984 година

Рейтинг:  6.94  (17 гласа)

влезте или се регистрирайте за да гласувате

През 1969 година Жозе постъпва в държавния университет в Минас Жераис във факултета по философия и литература. След дипломирането си, работи като преподавател по литература, португалски и френски език в колеж в Бело Оризонте, столичния град на Минас Жераис, където печели симпатиите на всички ученици. Също там, в Бело Оризонте, на сцената на студентския театър е и неговия дебют като актьор в постановката „Se Correr o Bicho Pega, Se Ficar, o Bicho Come". Първата му малка роля в телевизията, той изиграва през 1979 година в мини-сериала „Carga Pesada" с Антонио Фагундес и Стенио Гарсия в главните роли.

През 1979 година пристига в Рио де Жанейро с намерението да си намери работа като актьор, но му предлагат само ролята на дубльор на водещия в една телевизионна програма. Чак през 1983 година получава предложение, дори две наведнъж - роля във филма „Bandidos da Falange" и участие в сериала на Глобо „Guerra dos Sexos". И двете роли се оказват успешни и са наградени от асоциацията на критиците по изкуство в Сао Пауло.

Жозе Майер обичайно играе ролята на съблазнители. Неговите превъплъщения на женкар в персонажите са пълна противоположност на мъжа в живота, който е верен на една единствена. При снимките на „Страници от живота", актьорът признава, че му е много трудно да се преобразява от един персонаж в друг. С характерната усмивка на своите персонажи, той споделя, че му се иска да промени този свой образ през зрителите.

Винаги пресъздаваш кавалери, но Грегорио освен женкар, е и лош. Как приемаш това допълнение към персонажите, които обичайно интерпретираш?

Грегорио предоставя невероятни възможности за един актьор. Въпреки че е съблазнител, той е зъл. Човек, изпълнен с добродетели и недостатъци, много хуманен, от една страна, а от друга - изключително жесток. Преди всичко, той е амбициозен човек. Замесва се с любвеобилната Кармен. Изглежда много страстен, но зад всичко това се крият интереси.

Значи той е отрицателен герой?

Обстоятелствата са в полза на неговата амбиция. Като управител в компанията на семейството на Кармен, той е й много близко до изкушението и вероятността от допускане на грешки. Много близко до парите и в същото време, до жените в това семейство. Представя се за коректен, за да може по-лесно да краде. Харесва ми да играя отрицателни герои. Откривам някаква оправдание в това, че краде от Тиди. Но трябва да приемем, че всички Елени на Манеко са силни жени и никоя от тях не би се омъжила за мъж, който няма добродетели.

Това е третия път, когато твой персонаж е замесен с Елена на Манеко. Не искаш ли малко по-различна роля, например, да си съпруг или поне годеник на Елена?

Първият ми път беше при завръщането на Манеко в Globo с „História de Amor" (1995 г.), където също си партнирах с Режина Дуарте. Но този персонаж, Грегорио, е различен от предишните, има интересно съпоставяне и е по-човечен. Всяка моя роля е различна, във всяка теленовела. Никога не се знае какво ще стане от самото начало.

Особено, когато става дума за Манеко...

Винаги има война (смее се). Тази новела е връх в развитието на един актьор. Пресъздава суровата действителност, но зрителите вече са свикнали с истината, с огледалата на живота, които присъстват в тази история. Драмите на хората са показани по различен начин, много задълбочено.

Жените в историите на Манеко са много силни, много неща причиняват на мъжете, които са на втори план. Това притеснява ли те?

Забелязвам това не само в новелите, но и в реалния живот. Хубаво е, че това е така. Жените като цяло се променят и това ми харесва. Смятам, че е хубав стремежа им да заемат подобаващо място в бразилското общество. В моя живот, лично за мен, аз усещам тяхната сила. Цял живот съм с една жена и ако тя зависи изцяло от мен, аз нямаше да съм това, което съм. Жените промениха живота ми, направиха ме по-чувствителен. Говоря за двете жени в живота ми - съпругата ми, Вера, и дъщеря ми, Жулия. Те изострят чувствителността ми като човек. Не мисля, че в историите на Манеко мъжете са на втори план. Те се включват активно в събитията.

Това е типично изказване на твоите персонажи, които винаги се забъркват с много жени. Не се ли отегчаваш да играеш винаги мъже-женкари?

(Смее се). Това е само роля. Същото е като да отидеш на брифинг - отиваш, изказваш се и си тръгваш. Скоро този образ на женкар ще се изчерпи напълно. Манеко избра мен за тази роля и аз се справих добре. А това не е лошо, нито пък ме притеснява.

Не предпочиташ ли други роли?

Разбира се, че като актьор искам различни роли. Но с времето се утвърдих като изпълнител на типични роли. Това е като във футболен отбор - всеки играч си има точно определени позиции в играта. Все пак в кариерата си съм изиграл различни роли. Аз съм драматичен актьор, подходящ за романтични роли. Открих тази своя характерна черта и това не ме притеснява. Точно обратното. А и получавам най-важното - одобрението на публиката. Това наистина си струва.

Коя от ролите си смяташ, че е най-добра в твоята кариера?

Много са, но на първо място е ролята ми на Оснар от „Tieta", или Жоржи от „Bandidos da Falange", когато за първи път работих с Агиналдо Силва, дори и Фернандо от „Присъствието на Анита". Всичките ми роли са много добри.

Изиграл си по пет роли в истории на Агиналдо Силва и Маноел Карлош. Има ли някаква по-особена причина за това?

Истината е, че това е случайно. Това наистина са сценаристите, с които съм работил най-много и на мен много ми е приятно. Играл съм в по четири теленовели и в по един мини-сериал на всеки от тях. Харесва ми това противопоставяне (смее се). Те са много различни автори, всеки със свой собствен микросвят и с тях съм постигнал голям успех, за което си спомням с обич.

Последният ти герой за Агиналдо Силва е журналиста Дирсеу от „Господарка на съдбата", много сериозен и етичен. А персонажите ти за Манеко са големи женкари. Тези крайности влияят ли на личността ти?

С ролята на Грег имам четири пътя за любов - Елена, жената, която обича, Кармен; бързата афера с Пайшао и накрая със Сандра. Това не е ли много? За мене е.

Никога ли не губиш желанието си за работа?

Това, което най-много ме привлича в работата като актьор е разработката, подготовката за ролите, обсъждането. Може да изглежда странно, но най-невероятните моменти като актьор са били винаги предизвикателствата, особено в театъра. Защото се превръщаш в един непознат със своите съмнения, страхове и собствен свят, за да може да го представиш на другите. В телевизията това се случва, но по много повърхностен начин. Също така, в телевизията трябва да имаш голямо доверие в партньорите си, за да може да се пресъздаде една сцена, едно чувство. Когато актьорите си имат доверие - това се нарича създаване на изкуство.

Източник: www.afisha-tv.ru , exclusivo.terra.com.br , paginasdavida.globo.com