Пантанал (2022) (Pantanal (2022))

Производство: 2022 г.
Компания: Globo
Държава: Бразилия
Брой серии: 167
Режисьор:
Сценарист:

Рейтинг:

влезте или се регистрирайте за да гласувате

Базирана на оригиналната теленовела Pantanal (1990 година) на Бенедито Руи Барбоза.

„Пантанал (исп./порт. Pantanal, букв. „заблатена местност", „тресавище") е обширен регион в централната част на Южна Америка, заемащ части от Бразилия, Боливия и Парагвай. В тази област има хиляди големи и малки езера, както и множество реки, притоци на Рио Парагвай." (от Уикипедия, свободната енциклопедия)

Драмата „Пантанал" става за времето революционна за бразилската телевизионната драматургия. В края на 1980-те години, 70% от екранните снимки в теленовелите са заемани от сцени, заснети в павилиони и само една трета от ефирното време в теленовелите са заемали снимки, направени извън студио. Теленовелата по сценарий на Бенедито Руи Барбоза, която излиза в ефир през март 1990 година в прайм-тайма на телевизионния канал Manchete, променя това отношение 70%-30% на обратно и става една от най-успешните и знакови новели, заснети от бразилците през последните 40 години.

По онова време, Globo приключва излъчването на теленовелата „Vale tudo" по сценарий на Жилберто Брага, след който тръгва на екран теленовелата на Силвио де Абреу „Rainha da sucata". „Пантанал" започва веднага след края на „глоболската" теленовела. Новата теленовела бързо печели популярност и постига рекорден рейтинг от 40%, което е наричано истинско чудо, тъй като в този момент, Globo властва на малкия екран.

Сценарият на „Панталан" отлежава няколко години в бюро в „Globo". През това време, Бенедито Руи Барбоза успява да реализира няколко успешни теленовели за различни бразилски телевизионни компания, в това число „Sinha moca", „Cabocla" и очаквал да осъществи идеята да напише сценарий за новела в прайм-тайма. Лош късмет спохожда сценаристи при първия си опит да реализира проекта си - пробните снимки в района на Пантанал съвпаднали с дъждовния период и на тях (снимките) се виждало само как тече вода от всякъде, както и безкрайна джунгла. От ръководството на Globo предлагат на Бенедто Руи Барбоза да преработи сценария за мини-сериал и настояли снимките да се осъществят в Рио де Жанейро или Сао Пауло, за да опростят снимачния процес. Но Барбоза настоява проектът му да се реализира така, както го е виждал във въображението си.

Именно заради това, сценаристът не се отказал от разговор с Жайме Монжардим, който по онова време работи като художествен директор в конкурентна телевизия - Manchete. След това останало само неудобството на актьорите, които не са излизали на снимки извън Рио де Жанейро или Сао Пауло, а в Пантанал нямало изградена инфраструктура.

Заради темите, които са засегнати в теленовелата, а и заради изразения националистически поглед върху малко познати райони на Бразилия, в скоро време зрителите могат да се насладят на обновена версия на историята. В римейка се очаква да присъстват и нови сюжетни линии, които не са присъствали в предишния, напълно успешен вариант. Работното заглавие на римейка е „Amor Pantaneiro".